Att kunna skilja på små och stora problem


Jag har inte mycket tålamod idag för små problem. Små skråmor och gnäll ryms inte i min värld just nu. 

Det klagas mycket på äldreomsorgen. Det sägs att de äldre inte får den vård de har rätt till. Jag kan inte förstå det. Där jag jobbar så kommer undersköterskorna springandes för minsta lilla skråma på den äldre och vi sjuksköterskor är på plats direkt. Vilka ute i samhället får sådan vård?

Jag fick just ett mail från medicinsk ansvarig sjuksköterska om att det ska bli en högskoleutbildning för att kvalitetssäkra vården och vårdkedjorna inom äldreomsorgen. Inte nog med det så finns det redan flera kvalitetssäkrade riktlinjer och system för att de äldre inte ska felbehandlas. Senior alert är en sådan kvalitetssäkrad profilbedömning som ska göras på varje äldre patient för att minimera fallrisk, undernäring och trycksår. Senior Alert tar minst en timme i anspråk per patient att fylla då det är flera olika frågor i formuläret och samma fråga upprepas sedan i nästa formulär, vilken nytta finns med det?

Som sagt, det finns så mycket riktlinjer och kvalitetssäkrade program inom äldrevården. Men när en gravid måste åka 12 mil i ambulans och föda ett barn som sedan dör för att barnmorskan missat att se att barnet låg i säte, då finns det inga riktlinjer att tillgå. Riktlinjer om ultraljud i sen graviditet som skulle vara en självklarhet i sammanhanget, eller? Riktlinjer som skulle kunna rädda liv!

Nej jag får väl fortsätta ta hand om Agda 95 år som har lite klåda på underarmarna, hydrokortison eller lite svampmedel kanske, medan ytterligare ett barn dör…

10 kommentarer:

 1. Ord och inga visor. Ännu mer administrativt arbete som läggs på oss. Det är lika inom skolan.

  SvaraRadera
 2. Håller med dej!

  Tänker mycket på Er och Er lille Tusse som inte fick leva <3
  Ska skicka Er ett bidrag i hopp om att Ni ska få ert älskade Tusse-syskon <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Måns mamma! TACK - så fint att få en kommentar och en liten gåva!!

   Radera
 3. Det som hände er var oändligt sorgligt och ledsamt. Ni har min fulla empati. Men att bagatellisera att det finns (sic!) stora problem inom äldreomsorgen och ställa äldre och gravida mot varandra på det sätt du gör tycker jag faktiskt är riktigt dumt. Ledsen, men du förlorar mig som läsare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På min arbetsplats är det så i alla fall. De äldre får all den vård de bara eftersöker. Jag har inte stött på någon vårdinstans i samhället som ger så bra vård så direkt!

   Radera
 4. Förlåt, min kommentar var helt onödig. Ta gärna bort den! Och lycka till med kommande försök. Allt gott, Sara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar inte heller vilja sätta det ena mot det andra. Men just i detta fall och hur förhållandena är på mitt jobb och att det inte görs UL i sen graviditet och att ca 50 % av de döda barnen dör varje år på grund av det är häpnadsväckande och kräver sin jämförelse tycker jag.

   Radera
 5. Väldigt tänkvärd text, som jag gått och tänkt på en hel del idag. Jag är glad att du skriver så ärligt Anne, det ger mig mycket.

  SvaraRadera
 6. Har svarat på dina frågor på inlägget där du skrev.

  Kram

  SvaraRadera