Förtröstan

Ur radion kommer tankar för dagen. Jag hade skyndat mig så pass mycket att jag hann lyssna på det i bilen på väg hem från jobbet. Johan von Schreeb talar om förtröstan. Han säger att förtröstan är att ha tillit till ödet. Han säger vidare att förtröstans motsats heter panik och leder sällan till något bra. Jag citerar honom noggrant här! Jag vet inte hur jag ställer mig till att det finns ett öde... Jag har kanske ingen riktig ståndpunkt där. Jag har förut hävdat bestämt att jag inte tror på ödet.

 Men skulle ödet vilja att vi endast skulle få en fantastisk vacker pojke som dog på grund av en klen moderkaka och ska det då innebära att jag ska ha förtröstan inför det ödet? Det handlar inte om att jag ska acceptera det, utan jag tänker kanske att jag bör ha just förtröstan inför det så kanske det förändras... eller? Kan ödet förändras? Det är inte ens säkert att det är just det som är ödet. Nu blev det invecklat. Något självklart är det inte att ha förtröstan. Det hjälpte mig dock att höra det han hade att säga. Han sysslar nämligen med katastrofmedicin och förtröstan torde vara ett begrepp han ofta kommer i kontakt med. Jag skulle gärna vilja ha en utveckling av just det att ha tillit till sitt öde. Om ödet är något som man inte vill uppnå då? Ska man ha tillit till det då?

Jag tänker att, om man tror att det finns ett öde, så kan vi inte påverka det som sker. Precis som vi inte kunde påverka att Tusse dog. Det finns en förtröstan i det. Det som händer det händer och det vi kan påverka påverkar vi. Resten låter vi vara för att vi kan inte förändra det. Vi behöver ha tillit till det oföränderliga. Det som hånler åt oss, som håller oss fast i sitt hårda grepp. Släppa taget om det och ha ännu mer tillit att det goda kommer till oss. 

Så förtröstan ska jag försöka ha. Det var skönt att höra tankar för dagen på p1. Kvällen ikväll har varit en svår kväll. Jag har nästintill haft panik inför den rädsla som finns inom mig att aldrig få uppleva ett levande barn i min armar.

5 kommentarer:

 1. Tredje gången gillt...

  Kortkortas varianten:
  Hör av dig.

  Varm kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack men jag måste sova. Ska upp halv sex i morgon :-( Kram och kör hårt!

   Radera
 2. Du har en utmaning hos mig!

  SvaraRadera
 3. Jag har svarat på din magnoliafråga i min blogg under din kommentar.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Hej Anne,

  Svarar på din kommentar hos mig här. Vill till att börja med säga att jag innerligt hoppas att ni ska få ett + den här gången och bli föräldrar om nio månader. Det värker i min själ över det så många går igenom på vägen mot ett barn, varför är det inte bara en självklarhet som man alltid trodde en gång i tiden?!

  Jag är säker på att mina graviditeter stannat p g a prednisolonet eftersom mitt problem var upprepade missfall. Den magi vi fått och får uppleva är mer än jag någonsin trodde var möjligt för bara ett par år sedan. Då väntade vi på att få göra en test-IVF på Huddinge innan vi hade bestämt oss för att göra äggdonation p g a mitt dåliga AMH, det som hänt oss är mer än vi någonsin kan tacka för.

  Jag har tyvärr aldrig hört något om att prednisolon påverkar AMH-värdet, däremot gör det att kroppen lättare tar till sig embryot. Kvinnor med upprepade missfall har ofta ett överaktivt immunförsvar som inte syns på tester, prednisolonet sänker detta.

  Jag har ätit 2,5 mg kortison från och med ägglossning den här graviditeten, med dottern började jag en vecka innan bim. Då en slump, den här gången kontrollerat.

  Önskar dig all lycka till med ruvningen, kommer att fortsätta följa dig och tveka inte att fråga om du undrar något. Promenaden var alldeles underbar, vilken frihet att kunna gå ut igen :)

  Ha en underbar helg,
  kramar

  Anna

  SvaraRadera