Äggdonation - Hur går det till?

I november skrev vi upp oss i kö på AVA-kliniken i Åbo. I slutet på november var vi dit för ett besök. Vi talade med en psykolog, vilket är obligatoriskt. Vi gick igenom vad och hur vi skall berätta för vårt barn att hon/han har kommit till genom äggdonation. Krister och jag skulle vilja göra en bok om det, därför tog vi en del bilder när vi var i Åbo som vi kan föra in i boken till vårt kommande barn.

Efter psykologsamtalet fick vi träffa en läkare som noga gick igenom hur detta rent praktiskt ska gå till. Jag kände igen mycket eftersom vi tidigare gjort IVF.

I tisdags förra veckan ringde de alltså från ÅBO och meddelade att de funnit en donator till oss. Nu ska jag invänta dag 18 i min menscykel och då ska jag ta en spruta som heter Procren. Det är en spruta som nedreglerar äggstockarnas funktion. Det innebär att jag kommer försättas i ett konstgjort klimakterium. Därefter ska jag invänta en menstruation och när den är slut åka till gynekologen och undersöka hur livmoderslemhinnan ser ut. Den ska vara tunn då, ca 4 mm. Är den det så ringer jag kliniken och då börjar behandlingen för mig, jag ska äta östrogen då, Progynon för att bygga upp slemhinnan och donatorn börjar då sin stimulering för att få flera äggblåsor att mogna. Vi håller hela tiden kontakt med kliniken och gör åtminstone tre ultraljud för att mäta livmoderslemhinnan för att se så den växer som den ska. Den ska bli minst 9 mm innan det är dags för nästa steg i processen. Nu gäller det att donatorns äggblåsor vuxit som de ska så att de kan plockas ut. När de plockas ut ska vi vara på plats på kliniken för när hennes ägg kommit ut ska de befruktas med Kristers spermier.

De kommer ligga i varsin liten skål i laboratoriet och befruktas. Vi hoppas på att det blir några ägg. De som blir över kan nämligen frysas in. De ska celldela sig i två dagar och på dag 2 efter befruktningen så ska ett embryo sättas tillbaka in i mig. De sätter endast in ett första gången har vi blivit tillsagda. Om det skulle vara så att det endast blir två embryon totalt som blir befruktade så kan de nog sätta in båda.

Jag ska parallellt med behandlingsstarten ta tabletterna Trombyl och prednisolon samt ta fragminsprutor. Det ska jag göra för att förebygga blodproppar, eftersom Tusses moderkaka fick det samt prednisolon för att sänka immunförsvaret och därför öka chansen att embryot fäster.

10 kommentarer:

 1. Åh... inte så konstigt när allt kommer omkring men hur funkar det med medicinerna? Får du det utskrivet av dem i Åbo?
  Kram och jag håller tummarna för er

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, medicinerna får jag utskrivna av IVF-kliniken där vi gått förut. Det ställer de upp på! Ultraljuden gör vi på Gävle sjukhus för det ingår i landstingets service att göra UL på dem som ska göra ÄD utomlands.

   Radera
  2. Om vi skulle köpa mediciner utskrivna på recept från Finland skulle det bli väldigt dyrt. Nu får vi ju det på högkostnadskortet! Tack och lov för det!

   Radera
 2. Älskar älskar älskar att du berättar och skriver om detta!! Tack!! Jag läser och följer dig med stor spänning!!
  Vet du mer om hur matchningen med donatorn går till? Vad kunde ni önska? Hur väl stämmer era önskningar in på den aktuella donatorn?

  Så många frågor... SÅ tacksam att du skriver om detta :)
  Lycka till!! Kramar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man ställer sig i kön, dvs fyller i en anmälan på internet på AVA:s hemsida så skriver man hur man själv ser ut. Ögonfärg, hårfärg och längd. Det är det de matchar emot. Nu hittade de en kvinna som är 160 cm lång till oss, samt har gröna ögon och brunt hår. Alltså inte helt lik mig med andra ord men vi anser ändå att det är ok! I det stora hela så spelar det ingen som helst roll!

   Radera
 3. Å vad glad jag blir när jag läser det här!!! Jag kommer att följa varje steg du tar. Det ska bli bra det här Anne, det ska bli bra!

  Min donator BTW är min raka motsats till färger och så, jag bryr mig inte om det längre. Funderade ganska mycket på det förr men nu... jag ska få ett barn!!!

  Kärlek till dig!
  /J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är fantastiskt att ni lyckades tillslut! Det ger hopp!

   Radera
 4. Tack för att du berättar! Det är till stor hjälp för oss som (kanske) snart ska göra samma sak och är helt ny på det här med äggdonationsbehandlingar.

  Kram/
  http://jakteneftertotallycka.blogspot.se/

  SvaraRadera
 5. Hej Anne!Vi har precis igår varit på AVA Clinic i Riga och gjort ÄD och hade ET igår.Två embryon sattes in och 13 ägg gick till frysen.Vi hade tur med en duktig donator hoppas ni lyckas nu-bra att du skriver utförligt till andra det är många som undrar över behandlingarna.Stor kram på dig Procrensprutan går säkert bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vad bra, hoppas verkligen nu att de fäster. Är det första gången för er? Hur fick ni dem till att sätta in två? De verkar så skeptiska till det i Åbo... men det är ju samma klinikkoncern.

   Radera