V 16 (15+0) införskaffa en ultraljudsmonitor?

Det är fortfarande tidigt att känna kontinuerliga fosterrörelser jag vet... men eftersom jag känt Flingan röra sig några gånger så längtar jag så efter att få lite livstecken igen! Dessutom ligger ju moderkakan i framvägg. Jag tycker det gått bra med min oro ändå får jag lov att säga, men den poppar upp med jämna mellanrum och ger mig en skräckkänsla och påminner mig brutalt om den dagen som vi insåg att Tusses hjärta slutat slå.

Därför har jag funderingar på nu om vi ska köpa en ultraljudsmonitor för att kunna lyssna på  Flingans hjärtslag men kanske är det dumt med... Clearblue har kommit med fler nya produkter och bland annat en ultraljudsmonitor som gör att man kan lyssna på sitt ofödda barns hjärtslag. För ett tag sedan så hittade jag en sån på nätet och den kostade 2000 kr men denna från Clearblue är mycket mycket billigare och frågan är nu om den är något att ha eller om det kommer göra min oro värre kanske - om den inte fungerar som den ska?

Är det någon som har tankar eller erfarenhet kring detta så får ni gärna dela med er!

http://se.clearblue.com/clearblue-graviditet/prenatal-ultraljudsmonitor#accord-video

15 kommentarer:

 1. http://ladybond.se/?p=16388&cpage=1

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina inlägg - bra tankar och bra referenser!! Kram

   Radera
 2. Det råder delade meningar men för mig var det en god investering med en doppler (köpte för 350kr dock). Det sparade sjukvården månget akutbesök när jag fick panik (och inspelningen av lilla E när jag var 16+0 är riktigt söt). Risken är att man vlir tokig och hela tiden lyssnar men så blev det aldrig. Kanske lyssnade 1-2 ggri veckan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju häftigt om det kan fungera och jag tänker med att det kan spara oss många panikkänslor och vi bor ju så långt från sjukhuset med... Men jag kan också tänka mig att vänta några veckor med att köpa den. Skönt att det blev så för dig att du använde den med måtta och att den gav dig just det lugn som behövdes och inte tvärtom mera oro!

   Radera
  2. Jag var ofta ångestfylld ändå - men upptäckte att det ofta tog några dagar innan nivån var outhärdlig. Använde den inte alls 22-32 tror jag men sedan igen ibland när jag fick ångest och behövde kontrollera hjärtfrekvensen typ ;-)

   Radera
 3. Jag hörde henne förresten från 10+ någonting

  SvaraRadera
 4. Snart kommer du känna fosterrörelser varje dag så köp ingen doppler. :)

  SvaraRadera
 5. Hej! Hittade din blogg av en slump för en tid sedan och följer er resa. Jag vet en kompis som laddat hem en app för att lyssna på sin bebis hjärtljud. Jag antar att den är till iphone för den heter istetoscope. Har inte testat den förr men tydligen ska man vara rädd om öronen när man pratar osv då ljudet förstärks massor... /Pia

  SvaraRadera
 6. Det är nog något ni måste känna av helt själva. Alla upplever det olika. Vi hade möjlighet att låna från sjukhuset om vi ville (inget de rekommenderade men möjligheten fanns). Vi valde att inte göra det då jag inte trodde det skulle hjälpa mig i oron utan kanske bara öka på den. Det kan ju ta väldigt lång tid även för en erfaren att hitta hjärtljud i bland även när man kommit en bit in i graviditeten. Oftast blev jag inte heller lugnad av att bara höra hjärtljudet men det är ju olika också så klart.
  Tips iaf kolla om ni kan låna från sjukhuset innan ni köper, kan ni det kanske ni kan låna just i perioder då ni känner behovet annars kanske det lätt blir att man lyssnar bara för att den finns...

  SvaraRadera
 7. Jag köpte ingen med något av barnen, även om jag var rädd för att deras hjärta skulle ha slutat att slå. Tror att det skapar mer oro än lugn, om jag ska vara ärlig. Det kan vara svårt att hitta hjärtslagen t.o.m. om man är erfaren barnmorska, så det är nog lätt att få panik i onödan (med båda barnen var det ibland trassel med att hitta hjärtslagen - jag hade moderkakan i framvägg med andra barnet och troligen mot ryggen med Noah). Bättre då att åka in för en extrakontroll på förlossningen/MVC, hur jobbig man än känner sig. I ditt fall tror jag att de flesta förstår din oro... Dessutom - OM du inte hittar hjärtslagen OCH barnets hjärta har slutat att slå, så kan man ju ändå ingenting göra. Vet inte hur riskerna är med ultraljud - det sägs vara ofarligt, men det är väl bättre att spara på ultraljuden till de gånger de verkligen bedöms behövas?
  Kramis

  SvaraRadera
 8. Min barnmorska avrådde och jag lyssnade på henne och var glad för det. Hon tyckte att i många fall är det inte så lätt att hitta hjärtljudet och om man inte gör det skapas helt onödiga oro.
  Men alla är olika, jag tycker att man måste följa sina känslor och göra som man själv känner.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Jag har också funderat på detta..

  Jag tror ingen kan säga om det blir rätt eller fel för dig. Det måste vara helt individuellt och ingen delar exakt samma historia, känslor och tankar som du. En del blir nervösa om de inte hittar hjärtljud och för en del överväger tryggheten när de väl gör det.

  Om du köper en och märker att du blir mer stressad så sälj den! Tänk över de möjliga scenarier och känn efter. Köp om du vill prova - du kan ju ändå välja att inte fortsätta om du blir stressad.

  Kram

  SvaraRadera
 10. Hej!
  Känner ju igen mig så mycket i det du går igenom. De veckorna när jag började känna fosterrörelser men inte varje dag var ganska fruktansvärda. Liksom för dig kastade oron mig tillbaka till de fasansfulla timmar i julas då jag insåg att min dotter inte längre rörde på sig. Trots ångesten har jag dock valt att inte köpa doppler eller liknande. Dels för att jag tänkte att var ska det då sluta - ska jag sitta med en tryckt mot magen dygnet runt? Dels för att det kan vara svårt att hitta hjärtljuden själv. Och dels för att om det skulle visa sig att även detta lilla hjärta slutat slå vill jag hellre få reda på det med sjukvårdspersonal närvarande, inte hemma.
  Som någon skrev ovan; alla är vi ju olika och mår bra av olika lösningar. Men jag kan iaf trösta med att det trots allt lättar lite om några veckor då bäbisen sparkar varje dag.
  Kramar K.

  SvaraRadera
 11. Jag köpte min doppler på Teknikmagasinet och även om det varit svårt att hitta hjärtljuden så har den varit guld värd! Vi använde den ca 1 gång i veckan och vid paniksituationer.

  SvaraRadera
 12. Hej Anne!
  Har läst din blogg i "tysthet" i ett flertal år och är så glad för er skull.
  Tänkte jag skulle flika in nu, angående doppler. :)

  Jag beställde den här när jag var gravid med vår dotter:
  http://www.billiga-tester.se/sonoline-ultraljudsmonitor-gel-p-156.html

  Så otroligt nöjd. Vi hade innan henne två missfall och ångesten var total när vi väntade henne, särskilt innan RUL. Jag var stammis på kvinnokliniken pga min oro och ljög till och med bara för att få komma och titta på vår lilla groda. Det var så fruktansvärt jobbigt, -och ohållbart. Därför började jag kika på dopplers och kom över den jag länkade till efter att ha läst lite recensioner. Otroligt prisvärd!
  Jag började lyssna i vecka 13+1 och då hade jag dessutom "bakåtriktad" livmoder som gyn kallade det. Jag är så himla nöjd med den och den gjorde tiden innan RUL uthärdig. Nu har jag lånat ut den till en vän som är gravid.
  Det är ett utav de absolut bästa köpen jag har gjort, så jag skulle rekommendera dig att köpa en. Och att det skulle vara svårt att hitta hjärtljuden vet jag inte om det stämmer. Hade jättelätt att hitta på mig själv och även på vännen som lånade hem dopplern. Området är ju inte så stort liksom. Men såklart, vissa dagar tog det längre tid, men aldrig Svårt.

  Sonoline är ett riktigt bra och prisvärt märke, håller kvalitéen.

  Kram på er!

  SvaraRadera