Vecka 16 (15+6)

Fast vår barnmorska säger att inom vården så säger man alltid vecka 15 när man t.ex. är i 15+6. Förstår då inte riktigt varför 1177.se (sjukvårdsrådgivningen som numer har gått ihop med Vårdguiden) skriver vecka 16 då när man är i vecka 15+6? Eftersom 1177.se ska ju vara en sida där all sjukvårdspersonal kan gå in och kolla för att få den senaste uppdaterade informationen om sjukdomar och andra vårdrelaterade händelser. När jag knappar in det beräknade förlossningsdatum där så säger den att jag är i vecka 16 idag fast jag är i vecka 15 då enligt vår barnmorska... Ska det vara så svårt att bestämma sig för ett förhållningssätt?

I måndags så skulle vi testa en ny B-glukosapparat på jobbet och jag tog då mitt B-glukosvärde som visade sig ligga på 9.2!! Jag blev förskräckt och tänkte att nu får det verkligen vara slut på kak-ätandet. Jag uteslöt allt socker direkt och började genast tänka på att äta långsamma kolhydrater. Dagen efter tog jag ett till värde och det var likadant!! Aj aj aj. Jag ringde barnmorskan och fick en tid till nästa vecka för att mäta värdet där hos henne. Därefter har jag tagit två värden och båda dem är normala. Förhoppningsvis var det bara något tillfälligt.

Jag vill inte få graviditetsdiabetes så därför är det nu strikt sockerstopp!!

I torsdags hade vi konferens här hos oss med 20 personal från ett serviceboende för äldre. De fick smaka nybakat bröd till f.m. fika och vegetarisk lasagne med trattkantareller till lunch. Till e.m. fika blev det kolabakelse, brownies, grädde och hallon. Vi kände oss väldigt nöjda med dagen som avslutades med glädjefyllda musiklekar! Gästerna såg också mycket glada och nöjda ut när de gick!

Igår stod jag och lagade mat hela dagen för att ta emot 20 gäster på kvällen. Det gick också bra och jag blev väldigt nöjd med buffén. Gästerna åt så de höll på att spricka och det får man väl anse var ett gott betyg. Dock var det värre med mig under dagens arbete. På eftermiddagen hade jag så ont i fötterna efter att ha stått i 4-5 timmar att jag nästan bara ville gråta (trots att jag hade bra skor) och på kvällen var jag så slut att jag grät mig till söms. Det var många rätter till buffén och min ambitionsnivå är nog lite väl hög i förhållande till kraft. Ska försöka tänka på det till nästa buffé och fest som ska bli den 4 dec.
8 kommentarer:

 1. Kanske fler än jag som uppmärksammat... du har skrivit vecka 17 :)

  Ja, visst är de röriga om de där veckorna. Men BM.orna pratar om fullgångna veckor och vecka 16 i ditt fall är ju att du gått in i början på vecka 16 (men fullgångna 15 veckor plus några dagar).

  Hörruduru, verkligen hög ambitionsnivå! Inte klokt vad du gör. Jobbar du heltid på det också så blir det MYCKET jobb. Säkert kul men ta det lite piano snart tycker jag. Inte för att det är någon fara för barnet utan för att du ska må bra och ta hand om dig.

  Men visst ser det fräsch och inbjudande ut. Nästa sommar blir det nog en liten tripp till er (om det nu är så att ni kommer att ha öppet, kom jag på att ni nog inte har). Hur som... lördagskram!

  PS. Varje gång jag går in på din sida och får se fotot av er lille Tusse gör det så ont så ont i mig. Om det gjorde ont redan innan vi fick Halvan så känns det än värre nu. Jag blir så... fruktansvärt upprörd när jag tänker på att han kunde funnits om inte... den där lille pojken. Så fin så fin så fin. DS.

  Kram igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så gulligt och varmt skrivet av dig om Tusse!! Tack! Ja, visst hade det varit fint att ha honom här! Om inte om hade funnits...

   Tack för att du uppmärksammade mig på att jag skrivit 17 i rubriken. Det var nog för att jag precis innan hade suttit och läst om vecka 17. Lustigt jag gjorde så, då blev det ju ännu mer förvirrande angående veckorna!

   Det känns trist att inte ha öppet här nästa sommar, vi får se om vi kan hitta någon som har lust att jobba här...
   Hoppas allt är bra med dig och hela din fina familj!

   Kram tillbaka!


   Radera
 2. Det där med veckor är snurrigt men det borde ju bero på hur man säger det. Är man i vecka 16 så borde man rimligen vara 15+. Jag tror inte det är något generellt för vården överallt heller för där vi gick så räknade de som du gör, för det mesta (både på MVC och på kvinnokliniken). Vår läkare bokade in notch-ultraljudet fel pga att det är så okonsekvent, hon bokade in det i vecka 24 men man skulle vara 24 fullgångna veckor... När de frågade oss vilken vecka jag var i när vi ringde och var oroliga så sa vi alltid typ15+6 för att det aldrig skulle vara något tvivel...

  SvaraRadera
 3. Hej fina Anne!
  Oj, vad ni jobbar. Jag förstår att det är roligt och slitsamt på samma gång. Buffe´n ser urläcker ut!
  Jag är så glad att du skriver, det är så mysigt att få följa din vardag också. Jag önskar och tror att graviditeten kommer flyta på och att allt kommer gå bra. All lycka önskar jag er. Kram från Eva.

  SvaraRadera
 4. Tror att alla barnmorskor gör olika också insända fall, min barnmorska säger vecka 20 om man är som jag i 19+3.. Jag håller med, ska det verkligen vara så svårt att använda sig av samma sätt att räkna. Det förvirrar ju alla oss gravida!

  SvaraRadera
 5. Visst är det förvirrande! 1177 kommenterar faktiskt själva det där med hur man benämner veckorna och skriver att de i kalendern använder "föräldrarnas" sätt att räkna.
  Jag brukar också alltid säga vecka+dagar för att undvika missförstånd. En lustig grej är att jag blir helt ställd varje gång någon frågar mig vilken månad jag är i – va?! jag har väl ingen aning?! :-D Beror nog mycket på att jag har en högriskgraviditet (enäggstvillingar med delad moderkaka) så det har varit ultraljud varje eller varannan vecka + hela tiden diskussioner om vilken vecka vilka kontroller ska göras, vilken vecka graviditeten helst bör fortgå till etc.
  Oavsett hur man benämner veckorna ... tänk, du har snart gått halva graviditeten! Wiii!

  SvaraRadera
 6. Du är fantastisk! Flingans morsa går inte av för hackor!!

  SvaraRadera
 7. Ojojoj så fiiiiint det ser ut!! Och säkert jättesmaskigt också! Men jag håller med, ta det lite mer piano så inte orken tar alldeles slut!
  Kram!
  Anna-Sofie

  SvaraRadera