Tacksamhet och fluriga funderingar

Jag känner tacksamhet. Idag gör jag det. Tacksam att vi kunde se en pulsation i går. Ett mycket levande embryo fanns där. Jag är oerhört tacksam då jag vet att det inte är att ta för givet. Dock vet jag att det är långt långt kvar tills vi kan känna oss lite tryggare. Mycket kan hända än. Många har sett hjärtan slå tidigt i graviditeten för att sedan inte få se det längre. Många har sett det hela vägen för att sedan få se ett stilla barn som ligger hopkurat i livmodern där hjärtat syns så klart och tydligt men det slår inte längre. Det är smärtsamt att inse hur lätt ett hjärta kan stanna. Jag har ju erfarit det.

Att vi fick se det där flimrande livet i går gjorde inte mig jublande. Jag tog in det stilla och blev lite mer lättad. När vi kom hem sov jag fyra timmar av total utmattning och gick ändå och la mig tidigt på kvällen för att sova hela natten sen. Det gjorde mig gott. Jag har varit pigg idag och kunnat koncentrera mig fint på mitt jobb.

En sak undrar jag ändå, jag och Krister filurar på detta... Hur kommer det sig att läkaren kunde se ett hjärta slå redan i vecka 5+2? Är inte det fysiskt omöjligt? Jag frågade ju henne om det men honom menade att det var  5+2 och då räknar hon ifrån att embryona blivit befruktade. Hur räknar ni när ni gjort IVF eller ÄD? Räknar ni vecka från att de är insatta eller från då det är befruktat?

Krister är övertygad om att det ändå är mitt egna ägg som utvecklats där inne. Han säger att det kommer komma ut en flicka som ser precis ut som jag. Snacka om att gå händelserna i förväg men det är bra att han ser det så positivt, tycker jag. Detta tål att forskas vidare på...


31 kommentarer:

 1. Man räknar ju ÄP som 2+0. Tycker också 5+2 låter lite tidigt. Mätte de storleken? Det är ju så svårt att se så tidigt. Har ni något mer VUL planerat?
  Kram
  Libra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej, ja, det är så som vi tänkte då. Då var det 5+2 igår. Det är tidigt. Fattar inte varför inte läkaren reagerade över det... hon mätte embryot och det var så stort som det ska va 5+2 enligt henne men hon sa ju att det var svårt också eftersom det var så väldigt tidigt.

   Vi har ett nytt VUL inbokat om tre veckor. Kram till dig!

   Radera
  2. Nej men nu läste jag ju fel det du skrivit Libra. Du menar ju att ÄP är 2+0 alltså borde det varit precis 3 veckor sedan igår, den 13 augusti och då var det bara 5+0 igår. Jag fattar inget!

   Radera
  3. Du skrev ju ÄP. Då tänkte vi rätt först. :-)

   Radera
 2. Min läkare säger att det är omöjligt.
  Hon är specialist.. och en av de bästa i Falun.

  (Men sa inte du att ni såg Tusses puls 5,3? i så fall kan jag inte argumentera alls.)

  I annat fall så är det ert eget embryo! Jag tror ju på min läkare-i det här fallet- så då är det omöjligt att se puls så tidigt.
  Därför tror jag det är ert alldeles egna embryo.

  <3


  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vi såg inte Tusses puls 5+3. De såg en hinnsäck, en uppklarning - inget mer då. De sa till oss att det fanns en graviditet att den satt på rätt ställe (jag var orolig för utomkveds..) men att det var för tidigt att se något mer.

   <3 märkligt... jag måste nog ringa dit imorgon och diskutera med henne. Men embryots hjärta börjar ju slå efter 22 - 23 dagar och det var det ju igår faktiskt men kan man verkligen se det med UL? <3

   Radera
 3. Jag såg min yngsta på vul i vecka 5+2:) En vanlig befruktning.

  SvaraRadera
 4. Tänker vidare..

  Det har kommit en våg av nya maskiner som man gör ultraljud med.
  Kanske de nyare är bättre? Var det en gammal eller ny maskin Anne?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte Jenny. Frågan är... hm... lurigt detta.

   Radera
 5. Roger börjar muttra här.
  Han säger att vår läkare bara fnös..och att i vissa fall ser man inte ens hinnsäcken/gulkroppen så tidigt.
  Man KAN det, men dte är inte säkert.

  Så tror du kan vara 100% (eller så mycket som går gällande en graviditet iallafall-minns att det finns normalt och onormalt men inget omöjligt) på att det är ert eget.

  Har du googlat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, för en gång skull har jag inte googlat, jo lite granna. Men ju mer vi tänker efter ju mer inser vi att läkaren igår som vi oftast har sett lugn som en filbunke agerade lite förvirrat. Hon verkade okoncentrerad på något sätt. Kanske var det läk. kandidaten som hon blev distraherad av... något var det. Ska nog ringa dit i morgon ändå...

   Radera
  2. har märkt att när jag och Roger varit in..så när vi varit stressade..så har vi gjort rätt många läkare virriga.

   Radera
 6. Jag försöker nu minnas veckorna. Med lilla E gjorde jag transfer på tvådagars 15/12 och VUL med hjärtslag 12/1. Det gör att det var 6+2 om jag räknar rätt. Med lille A kan jag för mitt liv inte minnas... Tror jag vulade 6+3 och 7+3 men minns inte längre säkert. Bara att läkaren var helt hundra på att de skulle se om det fanns liv -däremot blev lilla E en hel vecka äldre av en vad jag antar felmätning då. Men herr Celibat var förstås aldrig där ;-) RUL borde så småningom kunna säga om dagarna stämmer. Verkar det ff fel då kanske ni får göra DNA-test sedan för att få veta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Tack för din kommentar! Jag tror de kommer se en hel del i v 9 med när vi gör nästa VUL .Det blir lättare att mäta. Men vi kommer förmodligen göra DNA test.

   Radera
 7. Jag har för mig att det var någon gång i vecka 5 vi såg hjärtat blinka som en liten punkt på skärmen, men läkaren sa att han inte såg det, men både jag och Harald såg det ju klart och tydligt. Sen var det ju senare samma läkare skrämde hickan på oss genom att säga att embryot inte var stort nog, men veckan senare var det en annan läkare som sa att IVF-embryon ofta är lite små i början, inget konstigt alls, och nu har vi ju en normal utveckling. Det är alltså väldigt olika vad olika läkare KAN och VET och TROR om såna här saker som jag tror kan variera väldigt mycket från individ till individ och graviditet till graviditet. Men jag kan se om jag hittar nåt i mina anteckningar eller så om vilken vecka det var exakt.
  I vilket fall som helst så är jag så GLAD att ni KUNDE se hjärtat, oavsett vilket embryo det är som fäst, så du får lite ro och visshet och kanske kan få känna dig lite gravid igen? KRAM!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolla gärna dins anteckningar. Det är mycket intressant!! Jag känner mig inte alls gravid mer än att jag är trött. Men jag är lugnare. Kram!

   Radera
 8. Om jag minns rätt så skrev du för ett tag sedan att Krister tycker (rätta mig nu om jag minns fel!) att vi som kommenterar din blogg skriver vettiga saker i våra kommentarer. Kan i så fall bara replikera med att Krister själv just sagt en väldigt vettig sak då han är helt övertygad om att det är ditt eget ägg som utvecklats där inne - det låter i mina öron helt glasklart och som en äkta sanning! Jag håller helt med Krister i den här frågan! :-)

  En något nervös och stressad läkare som gjorde VUL:et säger du...ja visst, jag hade nog själv blivit lite smått stressad om jag också varit läkare och insett att det kanske är fler än ett (eller två?) barn på G. För att lugna patienten så är det ju lätt att kläcka ur sig att det är någon av de donerade äggen det handlar om...tror inte kandidaten var anledningen till stressen precis. Fast jag har aldrig läst om att det överhuvudtaget ska gå att se ett hjärta som slår vid 5+2 (erkänner att jag googlat en del :-) )....det som jag läst har varit att man t-i-d-i-g-a-s-t kunnat se ett hjärta 6+2 (ibland inte ens då)...men visst, undantag finns ju - även för en stissig läkare ;-)

  Smart att du ringer och kollar vad som hände med läkaren egentligen och fråga igen om det inte är lite tidigt med att kunna se hjärtaktivitet redan vid 5+2...du kanske också kan kontakta en annan klinik/läkare och bara ställa en allmän fråga på när man som tidigast kan se ett hjärta slå på VUL.

  Till sist...det kan faktiskt vara så att Krister också faktiskt har rätt i det sista uttalandet han fällde...tyckte det kändes helt logiskt när han tror att det kommer ut en minikopia av dig! :-D

  /"Blingbling"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad gullig du är! Ja, Krister har nog rätt. Han brukar ha det ibland ;-)
   Länken här nedan visar ju på dock att det går att se hjärtslag redan vecka 5+1. Så. Den som lever får se.

   Radera
 9. Hej Anne!
  Jag är såå glad för er skull. Jag hoppas innerligt att detta kommer gå vägen för er. En liten fråga (dum kanske?) Hur skulle man kunna beräkna tiden från befruktningen? Äggen som sätts in är ju befruktade? Några kanske har legat frysta i månader eller kanske år. I så fall skulle de ju vara födda direkt?? Kram och hopp från Eva!

  SvaraRadera
 10. Läs detta ang hjärtslag http://www.babymed.com/ultrasound/fetal-heart-rate-ultrasound-and-miscarriage

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för denna länk. Den gav svar på mycket. Då återstår det att se. Det är mycket ovanligt med hjärtslag så tidigt i vilket fall. Det säger alla jag nu pratat med även fert mott i Gävle.

   Radera
  2. Håll koll på storlek och hjärtslagsfrekvens vid framtida ultraljud, de ger en mycket bra indikation på om graviditeten kommer att gå hela vägen.

   Radera
 11. Tack Eva! Haha nej det är nog jag som uttrycker mig luddigt. Det är ju om embryona är 4 - celliga när de sätts alltså två dagars. Då är det två dagar sen de blev befruktade :-) så då lägger man till 2 dagar på 2 veckor.

  SvaraRadera
 12. Tack vännen, nu förstår jag! Kram, kram All lycka till Krister och dig/ Eva

  SvaraRadera
 13. Jag har glömt/förträngt så mycket från IVF tiden. Den var så ångestladdad och svår för mig. Allt i min tillvaro gick ut på att bli gravid. I ettårs tid försökte vi konstant, det kändes som om hela jag bestod av sjukhusbesök och hormonsprutor. Åren innan det var det utredning, operation och inskrivning och en himla mycket väntan. Efter ett år så sa jag stopp - jag var helt trasig! Tog kanske 5 månaders uppehåll och sedan på det igen.

  Då gjorde jag det i blindo...eller inte blindo, svårt att förklara vad jag menar. Det var jag som gick på alla läkarbesök, tog sprutor morgon och kväll. Äggplock, befruktning och sedan instopp. Men ändå så stod jag bredvid mig själv och tittade på. Jag ville inte veta något alls egentligen. Var så rädd för att misslyckas igen. Jag gjorde allt som man inte ska göra om man är gravid, men jag var så trött på att göra allt rätt. Och hux flux var jag gravid!!!

  Det jag vill komma till är jag mins dåligt kring allt ni pratar om nu. Det jag minns var att vi åkte in på ultraljud i vecka 8 för att se om hjärtat slog - för då kunde de garanterat se det!!!
  Så tidigt verkar det ju vara - men vem vet egentligen hur allt funkar exakt? Och är inte alla graviditeter - barn - ett mirakel i sig som är svårt att förstå?

  Men är glad, SÅ glad för dig Anne. Skönt att höra att du är lugnare. Du vet att jag håller tummar och tår, hårt!!!

  SvaraRadera
 14. GRATTIS! (igen) om inte mina tidigare inlägg har kommit med! Coolt med hjärtljud så tidigt. Det gör det hela lite mera verkligt även om det är en lång resa. En resa ni redan har gjort men som kommer sluta så mycket bättre denna gång! Jag håller tummar och önskar er en härlig graviditetsresa!!!!

  Många kramar!!

  SvaraRadera
 15. Enligt 1177.se börjar hjärtat slå först i v. 6! Märkligt...

  Stort grattis till graviditeten! Så glad för er skull :)

  /En som kikar in med jämna mellanrum!

  SvaraRadera
 16. Vad spännande! Jag tycker också att 5+2 är för tidigt. Med min son kunde vi inte se hjärtslag i veckan 5+5. Det var först en vecka senare i 6+5 och även då tog det en lång tid innan läkaren hittade pulsen. Många lyckönskningar från Eva.

  SvaraRadera
 17. Hittade hit idag och måste bara säga att jag håller tummarna hårt för er, hoppas att ni båda kan hitta en lugn trygg plats mitt i allt stormande. Jag förstår att tillit måste vara väldigt svårt att finna med er historia, men jag hoppas att ni ändå kan känna tilltron.

  Sedan tänkte jag fråga om du har något email jag kan nå dig på?

  Stort lycka till! /k.

  SvaraRadera
  Svar
  1. TacK!!
   Just nu känner jag mig lugn. Det är skönt att få lite paus från oron.

   Min mailadress är tuvalina@gmail.com

   Radera