Ambivalens till DHEA

Dagens tvehågsenhet handlar om DHEA. Detta hormon som vi alla har en produktion av i binjurebarken och som avtar med åldern. DHEA kan tas som ett tillskott. Det gjorde jag fyra månader under sommaren. Slutade och har nu sedan en mån tillbaka ätit det igen. Denna gången har jag tappat kopiöst med hår som en biverkan.

Olika studier visar på att DHEA kan ha positiv effekt på fertiliteten hos kvinnor med låg ovariell reserv. Alltså få ägg kvar i äggstockarna. Den som är specialintresserad av ämnet kan läsa mer
här bl.a: http://m.humrep.oxfordjournals.org/content/21/11/2845.full.pdf

Sen finns det ju kritiska röster med. Och det är ju bra men mycket svårt att förhålla sig till i en utsatt och sårbar situation.
Vår IVF läkare i Falun rådde mig att äta DHEA/prasteron medan vi står i ÄD-kö men nu har jag blivit eftertänksam - igen! Innan jag började ta prasteron fick jag f ett fint embryo vid varje ET och efter jag ätit det så har det bara gått utför. En tillfällighet eller har det med detta att göra som går att läsa här: http://haveababy.com/fertility-information/ivf-authority/dhea-use-in-ivf-it-could-be-harmful-in/

Mina ögon värker, så jag har inte orkat läsa hela texten. Finns det nån som orkar så får ni gärna förmedla vad som står. Jag vill ju inte förvärra våra chanser!

Tack för att ni finns därute!!

7 kommentarer:

 1. Min kära man säger så här: sluta med allt som ställer till det i din kropp. DHEA gör att jag tappar hår, det ställer alltså till det...

  SvaraRadera
 2. Hmm. Ar ingen expert pa amnet men efter att ha last artikeln blir man ju minst sagt lite vaksam. Att proppa sig full av manliga hormoner (som han kallar det: Testostorone overload) verkar hjalpa vissa kvinnors fertilitet, medan andra faktiskt reducerar sina chancer till en graviditet. Det beror helt enkelt pa fall till fall om det funkar eller inte. Jag tror den viktigaste meningen i artikeln ar denna: "Women who are prone to ovarian hyperthecosis (e.g. older women, women with Diminished Ovarian Reserve [DOR] and those who have PCOS) are most likely to have negative consequences from DHEA supplementation." Om du redan har testat o inte upplevt forhojd graviditet (o dessutom andra otacka bieffekter som att tappa haret!) kanske du tillhor gruppen som inte har fordel av att ata extra DHEA. Som sagt, har inga belagg for det har forutom artikeln. Det star oxa att om man ar kan fa okad har vaxt o djupare bas rost (pga alla manliga hormon) - verkar som det blev tvartom i ditt fall med haret!
  Din man har nog ratt intuition..
  manga kramar pa dig!
  Liza

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ett fantastiskt bra inlägg! Kag uppskattar det jättemycket! Det är ju just det att de båda artiklarna står helt i motsats tillvarandra. Sen vet man ju inte vad läkaren i den kritiska artikeln grundar sina påståenden på. Det är ju ändå studier som gjorts och hans artikel verkar vara påståenden och åsikter bara.

   Men eftersom halva mitt hår ramlat av och fler och fler hårstrån släpper så är jag nog beredd att lysna till min mans intuition!

   Tack och stor kram tillbaka!!

   Radera
 3. Jag läste artikeln och även om jag inte är någon expert själv tycker jag att du borde sluta med DHEA. Jag skulle tro att en IVF läkare med över 30 års erfarenhet vet vad han pratar om (du kan läsa om honom här: http://haveababy.com/st-louis-physician/geoffrey-sher-md/). Jag hoppas och håller tummarna att ni snart har en bra donator i Finland och att ni kan fortsätta er resa mot ett levande barn. Nu är det tid för att slappna av och inte stressa över något. Allt är möjligt och mirakel sker. En stor kram från Eva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller helt med dig, när jag läser just orden, nu är det tid för att slappna av och inte stressa över något då har jag lust att skicka ut alla piller genom fönstret ;-) Jag sitter här nu och funderar på hur jag ska göra... TACK för din kommentar!! Stor kram tillbaka!

   Radera
 4. Hej Anne, jag tror att det viktigaste är din egen känsla och inställning. För mig låter det som att du känner dig ganska osäker på om du verkligen ska fortsätta och då ska du kanske lita på den känslan? Det är ju så jobbigt detta ändå att man inte behöver mer osäkerhetsfaktorer att grubbla över.

  Däremot anser jag själv som satt mig in i den forskning som finns att den läkaren inte har belägg för alla sina påståenden. Det det ligger något i är pm man har hög testosteronhalt från början eller får hög halt av DHEA så ska man vara försiktig då alltför hög tet stodteronnivå inte är gynnsamt för fertiliteten.
  Men att säga att det inte är lämpligt vid DOR stämmer inte med de studier som finns, de visar gynnsam effekt för chanser till graviditet och minskad risk för missfall. De studierna är vetenskapliga och publicerade i vetenskapliga tidskrifter. Det är ännu rätt få och små studier för att det ska gå att uttala sig säkert om effekten, men inga negativa effekter är visade iaf. Jag litar mer på studierna än en ensild läkare. Det är alltid lurigt att hänvisa till lång erfarenhet, vi har väl alla träffat någon som arbetat i många år med något men som inte kan sin sak för det. Själv kontrollerar jag mina värden och är nu inne på sjätte månaden med DHEA.

  Men tillbaka till min inledning så spelar inga studier i världen roll om inte magkänslan är rätt. Jag hoppas du känner vad som är rätt för dig!

  Varm kram till dig, du är ofta i mina tankar Vi 4

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror min magkänsla spelar mig ett spratt. Jag tror att DHEA har snarare ställt till det istället för hjälpt i och med att mina ägg blivit sämre efter jag började inta DHEA. Det är nog en slump att det blivit så och snart, vilken månad som helst så kanske det där guldägget dyker upp.

   Det är ju helt riktigt det du skriver om studierna, som ju jag också har läst att DHEA är bra vid DOR (Diminished Ovarian Reserve). Jag tror på dem men någonstans så sätter sig min egen statistik på tvären.

   Vad glad jag är att du tittar in här då och då!! Vad visar dina prover? Stor varm kram tillbaka!!

   Radera