Sjukdom

Läser om depression som en psykoterapeut vid namn Johan Ydrén skrivit om på den här sidan. Han skriver och poängterar att depression är en sjukdom och jag känner att det stödjer mig lite. Han skriver om vad svårt det är att göra det som man mår bra av när depressionen fått sitt fäste. Då är det viktigt att sätta upp små mål. Det kan vara att t.ex. tänka på morgonen att nu ska jag gå upp, nästa mål är att sätta sig på sängen, nästa mål att ta sig till badrummet. Nästa delmål kan vara att ta en promenad.

Han skriver sedan" Viktigast av allt är att du belönar dig för varje sak du lyckas med. Det spelar ingen roll om det är att ordna en födelsedagsfest eller att sätta dig på sängen. Varje delmål är en prestation för dig, du förtjänar beröm för att du löst det. Försök le mot dig själv, bocka av ditt delmål på en lista, ge dig själv en chokladbit, berätta vad du lyckas med för någon som ser storheten i det. Fira din självhjälp!"

Det som är skönt att läsa är att han inte prisar medicin utan menar att det går genom psykoterapi, stöd och självhjälp att ta sig igenom depressionen.

Igår tog jag mig ut på en lång promenad. Bara det är en bedrift och värt att klappa mig själv på axeln för. På kvällen var jag på sinnesrogudtjänst med en fin vän. Tackar mig själv för det! Jag tog en del lugnande medicin i går på dagen. Men i går kväll och idag har jag inte tagit något lugnande. Jag trappar ut antidepressiva som min kropp i samråd med kinesiologen bett mig göra. Jag tar droppar istället som heter R184 som är serotoninhöjande. Jag ska snart börja skriva en biografi enligt rekommendation från min terapeut. Jag fattar inte hur jag hamnade i detta helvete! När jag vaknade i morse så började det bränna igen och tankarna finns ju där, de negativa. Jag började skriva i min dagbok men samtidigt var jag så trött att ögonen orkade inte vara öppna, samtidigt kunde jag inte somna heller. När jag skrev lättade trycket en aning.

Jag önskar att fler människor skulle läsa min blogg, särskilt de som är i samma situation som jag.

6 kommentarer:

 1. Ja, just det faktum att depression är en SJUKDOM är väldigt befriande att inse.. åtminstone var det det för mig. Däremot har jag lite svårt att förstå varför du fasar ut dina antidepressiva, men känner du att det är rätt för dig ska du såklart göra så.

  SvaraRadera
 2. Nej, det kanske är fel, men jag har varit hos min kinesiolog och just nu tror jag mer på henne än på läkarvetenskapen... kanske har jag fel och det kommer visa sig snart.

  SvaraRadera
 3. Även om jag inte skriver kommentarer på din blogg.Så läser jag.Och följer dig. Och din stora fight. Jag är övertygad om att du kommer att vinna. Du finns i mina tankar. Vi nere i Skåne tänker på dig och sänder dig styrka och kärlek.

  SvaraRadera
 4. Då du verkar intresserad av det sprituella och det orientaliska så undrar jag om du vet något om Mindfulness?
  Det har ju varit mycket skriverier och i media om det men kanske vore det någonting för dig.

  Det finns utarbetade metoder med att just arbeta med Mindfulnessbaserad kognitiv terapi som även finns i självhjälpsform med böcker och cd-skivor/dvd.

  Jon Kabat-zinn och Mark Williams är två namn att kolla upp samt svensken Henrik Kok och Ola Schenström.

  Hoppas du arbetar dig igenom din depression och utvecklar verktyg och färdigheter att hantera känslorna/tankarna som livet består av.
  /Andreas

  SvaraRadera
 5. Tack Andreas! Vad roligt att få en kommentar av någon som jag inte känner igen!
  Jag har gått en kurs faktiskt i Mindfulnessbaserad terapi. Det gjorde jag i Lund för ca ett år sedan. Jag har boken av Mark Williams och förra sommaren så gjorde jag meditationerna där varje dag...Boken är en slags "bibel" för mig. Jag vet att jag behöver börja med det igen. Något annat har varit aktuellt nu den senaste tiden så behövde bearbetas lite först. Nu ska jag bara få lite kemisk balans också, tror att det börjar bli läge nu. Har du själv provat mindfulnessteknik?

  SvaraRadera
 6. hej!! såg att du blivit en "följare" på min blogg, så nu hälsar jag på hos dig!! och det känns som att jag gärna kommer tillbaka!!! Håller också på att fasa ut antideppressiva små vita piller.. inte det enklaste! Lycka till!!

  SvaraRadera