Funktionell medicin - faktamässigt inlägg om olika kosttillskott

Jag vill gärna komma underfund med varför min kropp känns i obalans trots alla mina försök att hitta tillskott som ska få den i balans. Jag är vissa dagar väldigt utmattad och har en hel del sömnbesvär. Jag vill ju öka förutsättningarna nu så mycket som det bara går inför äggdonationen. I går var jag till Hudiksvall till Medibalans. Där finns en man som är väldigt kompetent inom funktionsmedicin.

Jag citerar Sanna Ehdin för att förklara vad det är: "Funktionsmedicin innebär att man försöker återställa funktionen hos organ eller biokemiska processer i kroppen innan obalansen manifesterat sig i en sjukdom". Intressant. Jag har ju tidigare träffat en kinesiolog i Gävle men nu har jag alltså träffat denne person och han visste vad han pratade om! Jag fick väldigt stort förtroende för honom. Det är läkare på Hudiksvalls sjukhus som skickar patienter till honom när de inte lyckas bota dem där. 

Mycket riktigt hade jag en obalans i det hormonella systemet. Det visste jag ju redan. Dock finns inte så mycket att göra åt det nu eftersom jag snart ändå rent kemiskt ska nedreglera alla naturliga hormoner i kroppen. Synd bara att jag inte träffat honom tidigare...  Jag har också problem med pepsinet i magsäcken, alltså det enzym som hjälper till med matsmältningen. Det förvånar mig inte att jag har en brist där då jag har en del symtom som tyder på det. Jag fick också älggräs mot mina ständigt återkommande dyspepsi-besvär, alltså känslig mage (det man förut kallade magkatarr). 

Jag fick också tabletter för mina binjurar. Binjurarna styr så många olika hormoner i kroppen. Därför behöver dem vara i form och inte utmattade som mina är. Visserligen visar blodproverna att jag inte har kortisolbrist men som ni kan läsa i första stycket här ovan så går funktionsmedicin ut på att finna obalanser i organen INNAN dessa har manifesterat sig i en sjukdom, alltså innan det kan upptäckas i ett blodprov. Kan man upptäcka ett sjukdomstillstånd i ett blodprov så är man ju redan väldigt sjuk, i värsta fall obotligt sjuk... 

Fick även droppar som ska hjälpa peristaltiken i tarmen, alltså mot förstoppning: De finns att köpa här, en mycket bra webbsida fullspäckad med oerhört initierad information.

Jag ska dessutom få lämna salivprov för att testa mitt DHEA-värde. Det ska skickas till USA. Äntligen ska jag få reda på det!
Mitt prolaktinvärde var för lågt också, vilket har tidigare visat sig på blodprov men läkarna har tyckt att det inte gör nåt. Jag tänker att kan jag äta mindre medicin så är det ju bra, eller hur?

Så nu jobbar mina binjurar på att komma i form. Älggräset innehåller acetylsalisylsyra så Trombylen har jag låtit bli att ta nu. Istället låter jag älggräset råda! Jag har ett litet kontstigt tryck över pannan. Det började i maj 2012 och har kommit och gått sen dess. Det är förmodligen hormonellt betingat. Kliniken i Åbo tycker inte att jag ska ta progesteron nu när jag ska ta Procrensprutan på onsdag... men jag tänker ju varje månad... tänk om jag är gravid då? Det kan vara progetsteronbrist som gör att jag känner ett tryck i pannan...

Förhoppningsvis blir jag piggare nu och får bättre ordning på magen. På onsdag är det dags för sprutan...

2 kommentarer:

 1. Hej Anna!
  Jag har gjort salivtest från USA och har konstaterat kortisolbrist. Är tyvärr i det läget att jag inte får beställa de preparat som rekommenderas. Jättenyfiken på om du har träffat någon i Sverige som kan hjälpa med detta.
  Kalle
  keckonen@hotmail.com

  SvaraRadera
 2. Hej Anne,
  Jag har precis skickat in salivprov också och väntar svar både för kortisol, DHEA, östrogen, teststeron, progesteron. Ska får svar inom en vecka via en svensk kvinna i Norrköping. Ska bli intressant och se vad provet säger till dig.

  Jag är också i hormonell obalans även om inga blodprover visar på det. Men jag känner och vet att något är fel. Så det ska bli bra att få ordning på det hela. Ska nästa månad även kolla upp TCM också igen. Då hjälpte det inte men nu kanske det gör det.

  LYCKA TIll!! Jag håller tummarna.

  SvaraRadera