V 31 (30+1) Rörelserna är starkare och intensivare

Tack alla ni fina för era kommentarer! Jag är jättedålig på att svara er nu, då jag är så trött på kvällarna. Men ni ska veta att det betyder jättemycket för mig att läsa era kommentarer och känna att ni finns där och läser det jag skriver!

Nu den senaste veckan har Flingans rörelser blivit livligare och mer kraftfulla! Äntligen! Äntligen men också mer läskigt för då blir det mer allvar på något sätt om ni förstår. För någon vecka sedan så var Flingan ändå så pass liten så att moderkakan som ju ligger i framvägg dämpade många stötar men nu är hon så stor så att moderkakans placering inte har någon betydelse och om det nu blir stilla på senkvällen och natten till exempel så är vi beredda att åka in på en gång. Det är då hon rör sig som mest. Senaste dagarna har jag börjat känna en oro igen eftersom när vi sist gjorde UL så gjordes ingen koll på moderkakans blodgenomströmning och läkaren sa till min förvåning att den undersökningen kunde inte förebygga intrauterin fosterdöd och så här efteråt förstår jag inte ett dugg vad hon menade. Jag har bestämt mig nu för att ringa och höra om vi kan få göra ett UL på fredag denna vecka, där man kollar flödena i navelsträng och moderkaka. Jag förstår inte hur de resonerar för de menar att det räcker med att kolla navelsträng och moderkakans blodflöde i vecka 24 och om det är bra då så behöver det inte göras mer??

Jag är nästan övertygad om att Tusses moderkaka var finfin ända fram till slutet. Det är ju då det är viktigt att kolla!

11 kommentarer:

 1. Nu kommer jag kanske inte med någon sanning här men jag tänkte dela med mig av det vi fick lära oss när jag var gravid med Elliott. Moderkakan i sig kan man inte se så mycket av, notch mäter (om jag kommer ihåg rätt) flödet till/i livmodern. Är det flödet bra så betyder det att moderkakan har som bäst chans att må bra (eller hur man ska uttrycka det). Vi fick också höra att det räcker med att kolla det en gång.
  Vad det gäller flödet i navelsträngen så tycker jag det som läkaren sa till dig låter jättekonstigt. Vi kollade flödet varje gång som vi var inne på ett planerat ultraljud (TUL), när vi åkte in av oro så kunde de inte kolla (vet inte om det var apparaten som inte kunde mäta eller om det var läkaren som inte visste riktigt hur apparaten fungerade fullt ut). Det var aldrig någon som sa att om man har kollat det en gång så räcker det. En av barnmorskorna som gjorde ett av de planerade ultraljuden sa dock att det inte behövdes för att bebisen växte som den skulle och vi gjorde ju som sagt TUL så ofta. Hon kollade dock flödet ändå, det tar typ en minut eller något sånt. Man kan inte kolla flödet innan en viss vecka, har för mig att det är 28+ men är inte helt hundra. När min syster var gravid och åkte in när hon var orolig så kollade de flödet varje gång och hon fick inte heller höra att det skulle ha betydelse att det sett bra de tidigare gångerna.

  Skönt att den lilla rör sig ordentligt där inne och bra tänkt att ni åker in om den inte rör sig som den ska. Bättre att åka in en gång för mycket än en gång för lite men det vet ju du lika väl som jag.

  Jag hoppas att din/er oro ändå är hanterbar för jag vet själv vilket helvete det var. Ta hand om er!

  KRAMAR

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Johanna för all input du kommer med! Det betyder verkligen jättemycket! Jag märker nu att jag skulle ha pratat med vår bästa läkare från början då det tyvärr är så att de vi träffat hittills som kan UL-apparaten för blodflödesmätningen inte har varit så bra på att förklara saker och ting för oss. Jag tycker gott de kan kosta på sig att kolla blodflödet i navelsträngen varje gång vi gör TUL men det är som du säger, alla kan inte med den utrustningen utan det krävs specialutbildning för det.

   TACK!! Stor kram till dig och din familj!

   Radera
  2. Kan tycka att det är lite konstigt att de inte kan mäta flödet om det är så att det är de som gör ultraljuden. Kan förstå som här i Stockholm när de planerade ultraljuden nästan uteslutandes görs av specialutbildade barnmorskor att alla läkare inte kan sånt då men där du går verkar det ju som att det alltid är läkare som gör även de planerade TUL och då tycker jag att de borde kunna apparaterna så pass att de kan kolla flödet i navelsträngen. Här gör läkare TUL i speciella fall och de läkare som gör de ultraljuden har säkerligen specialutbildning de också.
   Synd att du/ni inte har fått träffa så bra läkare, frågorna staplas ju ofta på varandra ju längre in i graviditeten man kommer och då kan det vara skönt att kunna fråga den läkare man träffar de frågor man har. Och även förvänta sig ett vettigt svar.
   Hoppas det löser sig så ni får göra ultraljud på fredag och att ni får träffa en läkare som tar sig tid att svara på era frågor på ett sånt sätt så ni känner er trygga med svaren.
   Kram

   Radera
  3. Fick idag reda på lite mer om notch och tänkte att jag kunde dela med mig till dig (om du inte redan fått den infon).
   Tydligen så har alla notch i början av graviditeten vilket är anledningen till att man inte kan göra denna koll före 24+ veckor. Hos vissa kan detta ligga kvar och då kan det leda till tillväxthämning och/eller havandeskapsförgiftning. Så alltså behöver man bara göra notch en gång om det såg bra ut för då är det som det ska. Läkaren jag pratade med idag sa att man i stort sätt bara brukar göra notch på gravida som har fått havandeskapsförgiftning tidigare eller där barnet varit tillväxthämmat...

   Ta hand om dig!
   Kram
   Johanna

   Radera
  4. Jag har en vän som hade pre-klampsi i första graviditeten och hon fick faktiskt göra mätning av notch redan i vecka 12. Då syntes notch men sen var det borta runt v 24 så det stämmer nog som den läkaren sa. Jag förstår nu att man inte kan se så bra om moderkakan är intakt och att det enda man kan hålla lite koll på är navelsträngsflödet och det kan alla läkare göra, säkert även barnmorskor som gör TUL. Vi har fått det bekräftat nu att de ska kolla det vid varje UL. TACK Johanna för din hjälp och dina kommentarer, väldigt värdefullt!! Kram!

   Radera
 2. Helt underbar läsning att snart kommer Tusses syskon!! Så nära nu men ändå långt bort. Stoltare föräldrar kommer man få leta efter! Kram Helena

  SvaraRadera
  Svar
  1. TACK! Ja, vi lääängtar såååå! Kram!

   Radera
 3. Hej Anne! Låter märkligt med flödeskollen, kan den säga något mer än nuläget just då det mäts? Hoppas dessa sista veckor går fort, fort, fort! All värme och kärlek till er och fina Flingan! Eva i gbg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det är bra flöde i navelsträngen så säger det ju något just nu precis som du säger. Det betyder att det är bra flöde i moderkakan också om jag förstår det hela rätt. Men om det är lite sämre flöde i navelsträngen så kan det vara något tjall på moderkakan och då kan den om några veckor ge upp, så kanske man kan säga att man kan säga lite om framtiden med. TACK kära Eva!! Kram

   Radera
 4. Det känns som om det resoneras väldigt olika, om vilka kontroller som behövs eller inte.
  Man tycker att ni som gått igenom så mycket, skulle få dessa kontroller utan att behöva be om det.
  Jag har en dotter som föddes i juli 2011. Vid rutinultraljudet upptäcktes att hon hade en hydronefros, vätskeutvidgning av vänster njurbäcken. Detta gjorde att vi fick göra ul-kontroller var fjärde vecka resten av graviditeten, för att se hur det utvecklade sej. jag minns inte om det var från v 24 eller v28, som de även började kontrollera tillväxten. Vid varje kontroll efter detta, kollades både tillväxten och flödet i navelsträngen, trots att det aldrig visade ngt avvikande. De sa bara att det var lika bra att kolla, när de ändå skulle titta på njuren. Ang navelsträngsflödet, sa de att det är värt att hålla ögonen på det, eftersom det är större risk att moderkakan "tröttnar" i förtid på "äldre" mödrar ( var då 41 år). Detta kändes ju givetvis väldigt tryggt för mej, även om jag inte hade nån annan egentlig anledning till oro, förutom njurproblemet förstås...
  Så tänk om all personal hade denna inställning, att göra extra (för det är ju inte så extremt mycket extra besvär) för att man ska kunna känna sej åtminstone lite lugnare i sin väntan på det lilla livet...!
  Snart kommer eran lilla, jag hoppas tiden går fort nu och att sista veckorna inte blir alltför kämpiga för dej! All kärlek till er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh förlåt jag är så seg med att svara på kommentarerna! Jo, det är så verkligen att moderkakan blir föråldrad men vad jag förstår så blir den det även på yngre kvinnor så att det är tillåtet att gå över tiden, det fattar jag överhuvudtaget inte! Det är därför vi ska sättas igång minst två veckor innan! Kram och tack för att du delar med dig av dina erfarenheter!

   Radera