10 sparkar på 11 minuter - lär känna ditt barns rörelsemönster

Från och med denna vecka (28+1 idag) har jag börjat räkna sparkar/rörelser från Flingan. Det var en mysig stund när jag gjorde det idag. Jag somnade nästan till och det behövde jag. Innan hade jag fått massage av Krister och jag kände mig skönt avslappnad, vilket jag inte gjort på länge.

Jag utgår ifrån Ingela Rådestads råd i häftet som heter "mindfetalness". En stunds närvaro med ditt ofödda barn och inkännande av dess sparkar och rörelser. Man kan välja att göra det varje dag eller någon gång i veckan. Man ska räkna barnets sparkar när denna har sin vakenhetsperiod. Nu valde jag idag att göra det när Flingan inte var så vild som hon brukar. Jag trodde hon skulle röra sig mer för det brukar hon göra när jag lägger mig på sidan. I många fall så rör hon sig 10 gånger inom loppet av 5 minuter. Det var en mysig stund att göra detta och inte alls stressande som man kanske kan tro att denna övning är. Tvärtom så hjälper den mig att bli mer förnuftsmässig genom att jag kan titta på schemat och falla tillbaka på det när jag blir orolig. Strax efter mindfetalövningen satte jag mig upp i soffan och då sparkade hon loss som bara den.

I schemat sen fyller man i hur lång tid det tog för barnet att röra sig 10 gånger. I kanten noterar man även hur styrkan var på rörelserna. Ett + för ganska starkt, två + för starkare och tre + för mycket stark rörelse.

Här är sparkschemat.
Så här glad är jag ibland, de dagar jag känner mig avspänd och Flingan har rört sig mycket! Hon ger mig energi!


11 kommentarer:

 1. Vad fin du är :-)))! En glad och lycklig mamma :-)! Skönt att se dig!! Och du är redan i vecka 29, jag blir alltid överraskad när jag kikar in här hur fort tiden går, det är inte så långt kvar!!!
  Stora kramar

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Vad skönt att övningen kändes bra! Har inte kommit loss på att köpa boken själv, och nu är det bara cirka 3 v kvar till förlossningen. Tycker du att boken som helhet är bra? Eller blir man möjligen lite mer stressad av att läsa den? Jag kör en hel del CTG nu, vilket är både skönt och lite stressande samtidigt. Det som känns allra bäst just nu tycker jag är att få till de där mysiga stunderna i soffan som du pratar om, för att ha tid att verkligen känna barnet röra sig.

  Jättefin bild! Många kramar K.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev ganska ledsen när jag läste boken då jag insåg att Tusse kanske levt idag om jag levt efter dessa rutiner och hade denna information. Den är bra men jag tror inte du behöver läsa den faktiskt. Du är förmodligen så observant ändå och vid minsta avvikelse kollar upp, eller hur? Jag tänker på dig! Det slår mig nu att vi kommer få levande bebisar med inte så långt emellan. Ska nog skriva till din mail igen. Minns inte var du bor, Gbg? Stor kram!

   Radera
  2. Ja, våra Bf ligger ju ganska nära varandra. Kul! Du får gärna mejla. Bor i Gbg men har vänner med sommarhus utanför Söderhamn (det är väl nära er?) så får väl ta en sväng förbi framöver:-) Kram

   Radera
 3. Fina magen! =) Vad skönt med mysiga buffstunder. Jag längtar tills jag kan börja känna buffar.

  SvaraRadera
 4. Så härligt att höra och se dig må så bra. Skönt att du kan känna Flingan röra sig bra. Alla kramar till er! Eva i gbg😊

  SvaraRadera
 5. Jag tyckte det var väldigt lugnande att räkna rörelser när jag var gravid med Elliott. Hade inget schema men körde på det som finns på spädbarnsfondens webbplats. Ofta hjälpte det mig att lugna ner mig lite i all oro...
  kram

  SvaraRadera
 6. Fin du är med din mage! Jag försökte lite oregelbundet räkna sparkar när jag var gravid med Neo. Dessvärre var han en periodare, som vissa dagar (och nätter) sparkade hela tiden och andra dagar bara sov och var helt okontaktbar (annars sparkade han alltid till svar när jag tryckte på magen. Vi hade det som morgonritual, jag tryckte lite, och han sparkade tillbaka). Så jag fick åka in både en och två gånger för att kolla upp att allt verkligen stod rätt till därinne i magen. Och det gjorde det.
  Följer din resa med spänning!
  Kram

  SvaraRadera
 7. Härligt! Snart är hon här, vår lilla Flinga! Jag kanske får henne i födelsedagspresent ;)

  SvaraRadera
 8. Känner inte dig och hamnade här av en slump. Kunde inte låta bli att läsa lite om vad du och Krister gått igenom. Önskar er all lycka tillsammans med Flingan.
  /Mikael

  SvaraRadera
 9. Det där satt jag och kollade på för jämnan under graviditeten. Det gjorde mig galen! Inte lugnade det mig heller de dagar prutten hade siesta i magen. Men det är ju bra att det finns ett slags "facit" ändå. Hoppas det hjälper! Du är så fin!

  SvaraRadera