Intrauterin fosterdöd INTE missfall

I onsdags var vi på TUL igen. Läkaren mätte mage, ben och huvud och tittade att det var fint flöde i navelsträngen. Allt såg bra ut. Hon gjorde sedan inget mer utöver det hon skulle. Vi tyckte gott hon kunde bjuda på en liten sväng till så vi kunde få se Flingans ansikte men hon gjorde sig inte tid med det. Nästa gång vi ska dit får vi träffa vår favoritläkare!

Igår var jag tvungen att skriva ett brev till min husläkare då jag såg efter jag varit där och fått sjukintyg skrivet att denne kallade vår sons födelse för missfall!!

Skrev följande:
Jag vill att du ändrar i sjukintyget och att det står i journaler hos er att vårt barn föddes i v 39+3 och dog en intrauterin fosterdöd, alltså IUFD - det är INTE ett missfall så som du skrivit i sjukintyget till F-kassan. Efter v 23 så räknas fostret som ett barn och det ska inte kallas missfall. Det är både förminskade för mig som patient och helt felaktig information till andra parter då det är stor skillnad att få ett missfall i tidig gravididet och att föda ett barn som dött intrauterint så sent som i v 39. Tacksam om du ändrar det och tar till dig att vi faktiskt förlorat ett fullgånget friskt barn som dog på grund av blodpropp i moderkakan.

Det är jätteviktigt att läkare inte förminskar IUFD och mycket viktigt att F-kassan får rätt information till varför denna graviditet är extra komplicerad. Tänk vad kunskap betyder mycket! Jag förstår inte hur läkaren kunde kalla det missfall, hen sa även det till mig när jag var där i samtalet om min oro -  att jag var orolig för missfall - missfall nu, i vecka 29?? Jag har gått till denna läkare i två år så hen borde veta vad vi har varit med om! Alternativet är att hen enbart är tanklös och det är i så fall bedrövligt eller har hen haft öronproppar i vid varje besök! Mer kunskap åt läkare!

8 kommentarer:

 1. Det är verkligen skrämmande hur dålig kunskapen är bland vissa läkare och sjukvårdspersonal. T o m vår BM som vi hade under graviditeten med dottern hade "missat" att insatser numera görs för att rädda barn i magen fr o m 23 fullgångna veckor. Hon pratade fortfarande om 28 veckor. Det var senhösten 2010 så det var precis inte så att förändringen var alldeles pinfärsk... Efter det hade jag noll förtroende för henne.

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet!
  Tror många inte förstår att vi som varit med om IUFD har så svårt för när andra kallar det missfall. Men läkare borde ju verkligen veta bättre!
  Kram K

  SvaraRadera
 3. Det är verkligen INTE okej att en läkare kallar det för missfall eller någon inom vården alls för den delen.
  Bra att du skrev till läkaren även om det är sorgligt att man ska behöva rätta en läkare på detta vis.

  SvaraRadera
 4. Heja dig Anne! Du skapar förändring. Hen kommer tänka sig för i fortsättningen. Kramar! Elin

  SvaraRadera
 5. Det är en jä*la skillnad, jätteviktigt! Förstår verkligen att du reagerar. Bra att du skrev. Hoppas att hen tar till sig din info. Stor kram!

  SvaraRadera
 6. BTW, får du något blodförtunnande nu med tanke på blodproppen under din förra graviditet? Fragmin, Trombyl, något annat? Kram!

  SvaraRadera
 7. Så BRA att du skrev till läkaren! Jag har själv förlorat ett barn i gravditetsvecka 33 och när min egen mamma en gång kallade det för missfall så blev jag rasande på henne. Jag sa till henne att " du ska ha klart för dig att detta var ett BARN som snart skulle födas och inget litet foster". Jag ville att hon skulle förstå att det är så mycket större och svårare att förlora ett barn (jag vet att hon själv haft tidigt missfall någon gång på 70-talet) och att jag ändå inte förminskade sorgen och den psykiska smärtan ett missfall orsakar.

  SvaraRadera
 8. En nära vän skrev o beklagade sig över detta ofattbara, vårt missfall. Missfall? Vår dotter dog i v. 36! Hon var färdig, klar! Jag har haft missfall och även det är en stor sorg, så det har inte med det att göra. Men att vår vackra färdiga perfekta lilla dotter blev förvandlat till ett foster i ett enda ord gjorde ont. Jag tog så otroligt illa upp, och jag förstod först nu när jag läste detta, att jag undvikit att hålla kontakten med henne för att jag inte kunnat ta upp detta och känner mig liksom sårad. Tack för den insikten, att det var här det satt.

  SvaraRadera