Specialistmödravård??

Tack för era kommentarer. Jag tror inte jag har svamp. För det har jag haft mycket och vet hur det känns. Jag fick ju dessutom det efter antibiotikakuren nu sist och har behandlat med canesten.

Jag känner mig lite ledsen över att vi inte fått någon läkartid på spec MVC än trots det är v 12. Fertilitetsmottagningen sa första gången att vi skulle gå hos dem i första trimestern och sen få komma till Spec MVC i andra trimestern. Det var den första läkaren vi träffade som sa så. Nu andra gången vi var dit träffade vi en annan läkare och då lät det helt annorlunda. På henne lät det inte alls som att vi skulle planera så mycket utan till spec MVC skulle vi få komma någon gång sen... sen... löst.... hängande och inte bra bemötande från henne. Jag ringde sen BM och fick en tidigare tid för inskrivning. Det är väl det  minsta vi kan få. Tid för inskrivning lite tidigare, kontakt med läkare tidigare, en plan, eller hur? Jag tycker också det känns sent med inskrivning i dag, 11+3. Med Tusse blev vi inskrivna fortare, V 9 tror jag till och med. Nu när vi verkligen behöver en kontakt så dras det ut så här??

Ni som varit i kontakt med specialist Mödravården under er graviditet, när fick ni komma dit? Hur var er plan upplagd? Hur ofta träffade ni en läkare? Hur ofta gjordes UL?


10 kommentarer:

 1. Jag fick komma till specialistmödravården i vecka 12 (11+0 läser jag i mina anteckningar). Hos dem gjordes ett UL och sedan hade jag så bra värden att jag inte behövde komma till dem mer. Sedan måste jag säga att jag faktiskt aldrig förstod deras roll i vårt fall, kanske jag hade gjort om vi behövt dem. Vi fick ett tillväxtultraljud i vecka 31 (30+6) som egentligen handlade om att jag hade moderkakan i framvägg än att vi gjort en ÄD.

  Vad konstigt att de säger olika. Borde väl vara standard att få komma till specialistmödravården för "oss".

  När det gäller inskrivning har man en "regel" här som säger att man ska få en inskrivningstid senaste två veckor efter man kontaktat dem och det fick jag. Det var väl inte mitt första besök hos BM på MVC som var den "riktiga" inskrivningen men jag fick komma och hon lyssnade och förstod nog mitt behov av stöd. Dessutom finns här psykologer knutna till MVC och dit var jag välkommen (har dock inte fått tummen ur förrän nu och särskilt efter förlossningen).

  Stå på dig när det gäller det här tycker jag, när du känner ett behov. Dra din story som förklaring, det måste de förstå.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Mvc var ju aldrig riktigt relevant. Vi var där ibland och och ibland på gyn. Beroende på var det fanns lediga maskiner och rum.Tillräckligt många gånger för att alla hälsar personligt än idag. Lots. Stor flexibilitet iallafall. Kan kolla upp det sen. Tänker på dig! Kram!
  Träffade samma läkare var 14: e dag från vecka 12. Tog två stickor per vecka jag då min bm kom hem till mig+blodprov. När jag var i vecka 22 skickades jag till uppsala i en månad. Väl hemma så bodde på förlossningen en månad i slutet. Igångsatt 37+3. Vi träffade enbart min läkare i Falun och hon var inte med och satte igång mig. Hon var inte där då. Hade alla andra den veckan.
  Sen enl rutinerna. KUB. stora ultraljudet fick reda på kön. Osv. Kraaam!

  SvaraRadera
 3. Vi har också gjort ÄD. Jag skrev in mig själv på vanliga mvc efter första tidiga VUL:et och kom väl dit i v. 9-10 någongång. På Huddinge, där vi gjorde ÄD, sa de att det inte längre är så att alla ÄD-patienter går hos spec-mvc för de ser inga speciella komplikationer hos oss. Men på min mvc (Mama mia) sa de (när jag varungefär mitt i graviditeten) att de remitterar alla sina äd-patienter till spec, så får man gå parallellt (eller hon sa såhär: Ibland tar de er parallellt, ibland tar de över er helt och ibland skickar de tillbaka er om de inte tycker att ni behöver gå där). Tydligen är det lite olika från mvc till mvc hur de gör, men Mama Mia remitterar alltså alla sina ÄD till spec.

  Vi har gjort de vanliga UL:en (tidigt, KUB, RUL) och så får vi ett TUL, som alla som gör IVF ska göra (kanske olika i olika landsting men i Sthlm är det iaf så).

  Det vi har extra pga ÄD:n är ett UL i v. 24 där de inte kollade så mkt på barnet utan främst på blodflödena in i livmodern. Att det är "öppet" och flödar som det ska. De mätte med en sådan här doppler,

  Ungefär i samma tid som v. 24-UL:et hade jag också en första läkartid på spec-mvc och då pratade vi lite allmänt om min bakgrund osv. Alla mina värden och allting var bra så jag behövde egentligen inte gå där sa läkaren, men eftersom jag ändå remitterats dit ville de inte bara släppa mig heller så jag fick en ny tid runt v. 33, i samband med TUL:et (som jag också ska göra på spec-mvc:s ultraljudsmottagning ist för på min vanliga mvc:s, bara för enkelhets skull). Däremellan har jag då gått som vanligt, hos vanliga mvc.

  Läkaren på spec-mvc sa att de nog gör ett UL till mellan TUL och BF också, "bara för att ha koll". Och går man över tiden (vilket man max får göra en vecka som ÄD-patient, enl. vad de sagt till mig) så gör de ett UL i den veckan också, har jag för mig att hon sa.

  Detta blev lite långt men så här har min graviditet varit, jag har då varit frisk och utan särskilda komplikationer. Med er historia borde det ju finnas anledning att gå tätare och tidigare hos Spec tycker man...

  Jag tycker generellt att den mödravård jag har mött har visat stor förståelse för att man bär en extra oro som ÄD-patient, med en lång kamp bakom sig och att det varit frikostigt med täta tider hos mvc när jag velat det (ville lyssna på hjärtat oftare än var tredje vecka ett tag, var så orolig!) och tex är anledningen att de bara låter en gå över en vecka ist för de vanliga två att den tiden är jobbig för alla gravida och en ÄD-patient som haft det extra jobbigt innan inte ska behöva oroa sig i onödan. Vet inte var ni bor, men jag går på mama mia karlavägen i sthlm hos en erfaren lite äldre bm som är jättebra. Jag frågade när jag ringde om de hade ngn med erfarenhet av ÄD-patienter och fick denna dams namn. Är väldigt nöjd. "Min" spec-mvc är på danderyds sjukhus. Som sagt bara varit där en gång men de verkar "rediga". Önskar er all lycka till och jag håller med om ovan inlägg, ligg på och var en jobbig patient om det behövs. Och byt mvc om du inte känner dig nöjd!

  SvaraRadera
 4. Vi skulle ju också fått gå på spec. mödravård nu sist om det hade gått vägen. Barnmorskan vi gick till sa att det i regel inte blir förrän runt v20 första gången. Mest för att de inte kan göra någon räddning av barnet innan. Men man kan säkert få gå på tätare UL. Vi vill ju göra en mätning av flödet i navelsträngen t ex eftersom det var där felet satt på vårt barn. Det skulle nog kollad vid RUL redan om jag inte minns fel. Var på dem!!!
  Kramar

  SvaraRadera
 5. http://ladybond.se/?page_id=16263

  Schemat över det. Längst ner.
  Täcker fram till över halva iallafall.

  SvaraRadera
 6. När jag var gravid med Olle fick jag ultraljud vecka 15, 20, 24, 28. Efter varje ultraljud träffade vi läkaren (samma varje gång) för att diskutera om hur läget var osh så. Läkaren var även med under ultraljudet. Jag var på vanliga mvc eftersom mitt sjukhus inte har någon spec-mvc, men då specialanpassade de vården för de som behövde,Sedan från vecka 32 var jag ju redan på förlossningen...
  Mitt emellan läkarbesöken hade vi barnmorskebesök så varannan vecka hade någon kontakt med vården.

  Jag hade väl ingen direkt uppritad plan,men efter varje läkarbesök/ultraljud visste vi när nästa läkarbesök var, vilket kändes skönt.

  Kram

  SvaraRadera
 7. Ingen ÄD för mig. Däremot en del spring på spec-mvc under senare delen av båda graviditeterna pga diverse komplikationer. Oftast var det min vanliga bm som ringde och sa att hon ville ha mig kollad men någon gång fick jag en återbesökstid. Kram och lycka till!

  SvaraRadera
 8. Vi hade ju en sån tur att vi hade en "egen" läkare och gick aldrig på specialistmödravården. Men vår läkare sa att de hade som rutin att göra ett ultraljud i vecka 10 på personer som förlorat barn. Är dock osäker om man då blev inskriven på specialistmödravården då direkt. Jag har ju turen att bo i Stockholms län och det verkar inga problem alls att få den hjälp man vill ha.
  Jag tror vi var på inskrivning på MVC i vecka 10 och sen träffade vår läkare veckan efter och då gjorde hon ultraljud och om jag inte minns fel så pratade hon innan det om att vi då skulle blivit inskriva på specialistmödravården, nu blev vi inte det men det var ju för att vi hade henne hela tiden istället.
  Tycker de borde vara flexibla och anpassa sig efter vad patienten behöver/vill och inte efter nåt förutbestämt "schema"...

  SvaraRadera
 9. Går hos spec mödravården i Göteborg efter att jag förlorade min dotter i v 39. Är i v 19 nu och har en "egen" läkare där. Fick träffa henne och göra UL i v 7, sedan KUB i v 12 och 13 (de kunde inte mäta första gången) och sedan gjorde hon RUL redan i v 16. Nu ska jag träffa henne igen i och gör ultraljud i v 20, 25 och från och med v 34 ca varannan vecka. Hon har dessutom sagt att jag kan ringa och be om extra ultraljud när jag vill redan nu. Har dock valt att göra det på Mvc som ligger närmare och som också varit tillmötesgående. De täta kontrollerna är endast till för att jag ska må så psykiskt bra som möjligt, inte pga medicinska skäl. Känner mig väldigt lyckligt lottad över att bli behandlad så väl eftersom det är oerhört viktigt för att orka med pressen. Stå på er så mycket ni orkar med att få den hjälp ni behöver. Ta med en tuff vän/inna som kan kräva det ni vill ha om ni själva inte orkar!
  Lycka till med ultraljudet idag! Kram K.

  SvaraRadera
 10. Vi fick gå till spec mödravården på en gång jag testade positivt. Det var bestämt med läkaren redan innan jag blev gravid. Vi hade lite kontakt med dem när vi förlorade A och då bestämdes att när jag blir gravid igen får jag komma till dem på en gång. Sedan gick vi bara dit. Jag har träffat ganska mycket både med läkare och barnmorska, minns inte hur ofta, men jag fick alltid gå när jag var orolig över något, de ordnade alltid tid snabbt åt mig. Jag hade ganska många "extra" ul också pga min föreliggande moderkaka och blödningar.
  Jag hoppas du får också träffa någon snart.
  Kramar

  SvaraRadera