Avdrama

Det går alltid att se saker på två sätt eller flera. Det går att se julen som en stor högtid med djupa traditioner och med föreställningen om att allt ska vara underbart och fantastiskt. Det går också att se julen som en dag som all andra med ett försök att dra ned på förväntningarna. Sen jag träffat Krister så har jag precis som jag skrev om midsommarafton dragit ned på mina förväntningar kring högtidsdagar.

Jag har gjort ett avdrama av det hela. Ett nytt ord, men jag tycker det är bra. Man kan göra ett avdrama av julen.

Visst kan det finnas fallgropar även denna jul för att inte lyckas med avdramat. Men jag vet vilka de är och ibland tillåter jag mig att falla ned i dem. Jag kan välja att gå in i känslan av smärta att Tusse inte är här hos oss i jul. Det gör verkligen ont när jag tänker och känner in den stora saknaden. Men jag kan också välja att inte gå in i smärtan så djupt, utan titta på den lite från håll och konstatera, "där är den; smärtan som gör ont i mig. Jag vet den finns där. Den är där".
3 kommentarer:

 1. Åh Anne, jag försöker oxå tänka som du. Att jag kan försöka att välja att se det på håll, och att avdramatisera Julen.
  Men jag är rädd att misslyckas, att planen går åt skogen, för när jag försökt innan så har det slutat i kaos. Men det är ju som du säger, det är ju en vanlig dag och man behöver ju inte må sämre för att det just är Jul, fast sorgligt är det att våra pojkar inte är med oss.

  På något sätt blir det som det blir, lite mat och glädje över det som gör livet värt att leva kommer man långt på!
  Jag ska beställa skivan i Januari!
  Kram sålänge

  SvaraRadera
 2. Så bra tänkt. Så bra skrivet. Så bra så att jag kommer länka till ditt inlägg från min blogg.

  Jag och mannen pratade i veckan om detta. Att tänka att den helg som nu kommer bara är en "vanlig" helg. Jag har inte hunnit sätta ord på det än. Du hann före...

  Naturligtvis är smärtan står att våra små pojkar inte är med oss den här helgen, men den smärtan finns ju hela tiden oavsett vilket datum almanackan har.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Tack för era kommentarer!! Det var ju träffande att du Längtan tänkt i samma banor. Det är bra att vi påminner oss om avdramat. Lisis, jag önskar att din jul blir lugn och skön. Ta inte in mer än du orkar! Låt det andra hålla på där utanför och iaktta lite stilla själv. Se dig som en journalist som är på uppdrag om det blir intensivt :-) Kram till er!

  SvaraRadera