Vecka 22 (21+3) Vad gör socialstyrelsen i frågan kring "riktlinjer vid minskade fosterrörelser"?

Senaste dagarna har jag börjat känna fler och fler rörelser från Flingan och idag var det rejäla kickar! Det gör mig så fylld av glädje att känna dessa rörelser att jag kan sitta en hel dag och bara vara tacksam för dem och känna dem om och om igen, men alldeles lika oroad kan jag bli när jag inte känner några rörelser, för inom mig finns en automatiserad tanke: "snart blir det stilla" "Snart är Flingan död". Än är det för tidigt att räkna med kontinuerliga fosterrörelser varje dag men vad spelar förnuftiga tankar in när chocken en gång stämplat mitt inre?

Jag tänker dock köpa en bok/häfte, som nyligen kommit ut, kanske inte så mycket för att jag behöver kunskapen, utan mer för att det är intressant att Spädbarnsfonden har kommit ut med den och jag vill gärna se vad den innehåller. Boken som mer är ett häfte är skriven av professor Ingela Rådestad och heter "Mindfetalness - Det bästa för ditt ofödda barn" och finns att köpa på http://spadbarnsfonden.se/Article.asp. Jag tycker också om att köpa saker från Spädbarnsfonden för att stödja dem i deras arbete för att rädda fler ofödda barn till livet.
Vid en snabb googling hittade jag en resumé över boken: http://www.fodabarnbloggen.se/2013/07/19/mindfetalness-en-ny-bok/

Häromdagen ringde en reporter från TV4 i Växjö som jag hade kontakt med förra året, då när Socialstyrelsen gick ut och lovade att de skulle avsätta pengar och upprätta en projektgrupp för att arbeta fram ett bra underlag för riktlinjer vid minskade fosterrörelser, trodde vi, visar det sig nu. De har gjort upp en projektplan men frågan är om det ens kommer hända något 2014. Reportern undrade vad som händer i frågan och kanske är det dags nu att ta upp den igen och sätta luppen över vad Socialstyrelsen egentligen gör i frågan. Det visar sig att det inte alls kommer upprättas några nationella riktlinjer utan de väljer att kalla det vägledning och någon information kommer det inte satsas på, information för alla blivande föräldrar som det fortfarande finns risk för att de inom den öppna mödravården blir lugnad när de egentligen borde agera snabbt. Om Socialstyrelsen hade gått ut lika som de gjorde med kampanjen kring hur vi kan minska risken för plötslig spädbarnsdöd så skulle möjligheten att rädda fler ofödda barn ökas. Det finns nämligen fortfarande gravidtidningar som håller myten vid liv, myten om att barnet lugnar ned sig i slutet av graviditeten.Vad jag förstår så är det inom den öppna mödravården och till de blivande föräldrarna informationen om hur fosterrörelser ska kännas och hur ofta behöver nås ut.

Kampen fortsätter...

1 kommentar:

  1. Inte bara gravidtidningar, fortfarande säger bm på en del förlossningar samma sak till oroade ringande. Barockt.

    Särskilt om man jämför det mot att man nu ger råd om att undvika samsovning - trots att den visserligen ok forskningen inte tog ordentlig hänsyn till hur samsovningen riggats. Råden riskerar att få motsatt effekt - när den som tex tvingas amma varje timma till slut bara somnar med barner i sängen och istället för att ha en välriggad samsovning inte vågat utan tänkt ha spjälsäng. Eller när barnet som som mitt bara kan sova antingen på mage eller i föräldrasängen - hur ska föräldrarna veta vilket råd som man ska gå emot (det är alltid magsovningen som ska undvikas - hellre på rygg i föräldrasängen än mage i egen säng - säger hon med magsovare dock ;-))

    SvaraRadera