Amning

Jag var nära att ge upp häromdagen. Och det på grund av att det blev mer och mer en kamp mellan mig och K än en självklar matningsstund fylld av närhet och värme. Vi var både helt utmattade efteråt. Det blev till och med så att när jag såg att hon var hungrig så blev jag alldeles spänd och kände obehag inför att försöka amma henne.
   Men så var vi till amningsmottagningen igen och då fick vi prova en annan amningsnapp, en mindre sort. Jag visste inte ens att det finns mindre! Den storleken gjorde att K kunde få ett bättre tag och det verkade faktiskt som om hon sög på ett helt annat sätt.
Jag fick också syntocinonspray för att få igång utdrivningsreflexen snabbare och dessutom så ska den verka så att den håller i utdrivningen. Det verkar nämligen som att det kommer mjölk först men att det sen stannar av något. Det var i onsdags som vi började med det här nya och "peppar, peppar" det verkar som att K får i sig lite nu i alla fall. Idag låg vi länge i sängen och bara mös, där jag lät henne amma när hon ville. Vi sov om vartannat och hon sög då och då. Det varade säkert 1 1/2 timme.

Efteråt skrek hon ändå otröstligt och hon fick lite bröstmjölk som jag hade på flaska. Då kräktes hon. Kanske hade hon ändå fått tillräckligt?

Å andra sidan så resonerar jag så här att om hon får i sig, om än bara lite bröstmjölk per dag och det är mysigt att ligga snutta vid mitt bröst och att vi ger henne ersättning resten så är det helt ok :D

13 kommentarer:

 1. Åh, jag tror att det kommer att ge sig för er! <3 Hon kom ju lite tidigt och det kan ju ta lite tid även för de som är födda i tid. Det viktigaste är ju att ni har mysiga stunder och de brukar gilla att ligga nära och ligga nära bröstet. Bra kämpat.

  Det gäller ju att hitta det som är bäst sätt för er. En del gillar ju bara att ligga ner och amma (alla mina tre har föredragit att liggamma) andra verkar gilla bättre att sitta.Jag kan nu när lilla A är 6 månader sitta upp ibland, men hon föredrar att ligga ännu. Allt annat än ligga var uteslutet de första 6 veckorna. Jättebra att få ny amningsnapp och att du tar hjälp. Är du säker på att du behöver en sådan förresten? Om hon inte ammar så mycket kanske den inte behövs? Då kommer hon närmre och det blir större skillnad för henne mot flaskan. Smärtan brukar gå över dels efter någon minut och sedan helt på sikt. Kanske går det att prova utan amningsnapp korta stunder?

  Jag skriver det för att jag tolkar det som att du gärna vill amma och vill få det att fungera. Så min intention är bara att peppa dig! jag tycker att du är fantastisk som kämpar för det du vill och det du tror på!! Just det får mig att tro att du kommer att få det som du vill. Jag känner också igen mig och mitt kämpande med första barnet. för mig gav det till slut utdelning och jag är så glad att jag hängde i fast jag precis som du var så nära att ge upp när han var 2-3 månader. Samtidigt tror jag att du också vet att det går lka bra med ersättning om det blir så det blir. Då kommer du att veta att du gjort vad du kunnat, och att du har tagit beslut att göra det som blev bäst för er familj!

  Fina du tänk att du nu har en liten guldklimp hos dig, ett lillesyskon till er älskade Tusse! Inget annat spelar egentligen någon roll! Jag är så tacksam över mitt mirakel varje stund. All lycka till er! Vi 5

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ulrika för din kommentar! Ja, visst är det underbart att vi har våra guldklimpar. Nya liv, som föder hopp och skapar och skänker så mycket kärlek!

   Jag har amningsnapp för att hon inte tar tag annars, alltså inte på grund av att det gör ont. Jag försöker varje dag utan men hon tar inte tag då. Jag har även försökt det så kallade hamburgergreppet, men hon tar inte tag då heller. Men vi fortsätter öva och mysa! Kramar till dig och A!

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Mmmm. Det är så mysigt att liggamma och slumra tillsammans. Såklart är det underbart för henne att ligga där även om hon inte skulle få insug precis allt hon behöver. Det viktiga är väl att det känns fint och inte som nåt jobbigt.
  Kramar! K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Insug? I sig skulle det stå. Fast det stämmer ju iofs att de suger in maten:-)
   Kram igen!

   Radera
  2. haha. Det blev lite roligt, tycker jag! Mmm. Mysigt. Hoppas du mår bra och din lillis! Kram

   Radera
 4. Jag hade problem med min amning oxå. Fick aldrig tips om amningsnapp vilket var sund tycker jag. Men en amningsköterska beskrev amning och tillägg med väldigt varma ord " du ger din flicka det bästa av 2": amningens närhet och bröstmjölk OCH mättnad med hjälp av ersättning. Det var skönt att höra

  SvaraRadera
 5. Åh en sån söt liten tjej, grattis till henne - och till er. Jag tycker att hon är mor upp i dagen, är det inte så? Blir så glad när jag kommer in här och ser alla fina bilder. Ville bara önska er alla lycka i världen!

  SvaraRadera
 6. Tänker på er! Mys med Klara och låt henne suga när hon orkar. Inte fel att ge lite tillägg också. kram Maja<3

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Vill skicka med mina erfarenheter kring amning, utan att överhuvudtaget försöka förmedla att det är vare sig bättre eller sämre att amma eller att ge ersättning, min åsikt är att man måste följa sin egen röst kring hur man vill göra och att det som är rätt för en mamma och hennes barn, inte automatiskt är rätt för en annan mamma och hennes barn.
  Men, eftersom det ändå verkligen verkar som att du vill amma så vill jag dela med mig av mina erfarenheter.
  Min son föddes tre veckor för tidigt, inte så tidigt alltså, men ändå tillräckligt för att det skulle påverka att han inte orkade suga ordentligt. Eftersom jag verkligen ville amma, och trodde att börjar man väl med ersättning så går det inte att gå tillbaka, så var jag rädd för att börja med ersättning. När han efter några dygn inte fick i sig man så var jag ändå förstås tvungen att ge honom ersättning.
  Eftersom jag verkligen ville amma bestämde jag att jag skulle ge det tre månader, hade han inte börjat amma i hyfsad stor omfattning tills dess så skulle jag lägga ner.
  Min väg blev att till en början både ge ersättning, amma med amningsnapp och däremellan pumpa ur med en elektrisk pump för att försöka få igång mjölkproduktion mer än vad sonen lyckades.
  Efter någon vecka ammade han lite mer, så då hoppade jag över pumpen. Fortsatte med amningsnapp och han amma alltid först och fick ersättning efter det.
  Varefter blev amningarna längre och längre och till slut kunde jag ta bort amningsnappen. Och efter nära tre månader ammade han helt plötsligt så mycket att jag helt kunde ta bort ersättningen.
  Så, det går alltså att jobba in amningen även om man har börjat med ersättningen. Säkert går det inte med alla barn, och säkert orkar inte alla mammor satsa så mycket på detta.Och jag anser som sagt också INTE att något är sämre eller bättre, men min erfarenhet efter detta var att det hade varit skönt att få veta av någon att det faktiskt går att komma till helamning fast man inte startade så, det hade varit lugnande för mig.
  Stort lycka till, oavsett hur ni gör och hur det blir. Det viktigaste tror jag är att lita till sin egen känsla för att skapa sin väg med sitt barn. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack för ditt långa och utförliga inlägg om amning. Jag tog till mig det du skrev och började göra så som du gjorde - en dag :-( Tyvärr är det så med Klara att hon har noll sugteknik fortfarande efter sex veckor, så vi lägger nog ner detta nu eftersom hon mest skriker hela tiden och vill verkligen inte. Det enda jag nu tycker är jobbigt är att jag inte låter henne bara få söka sig till mitt bröst, det som alla säger att man ska göra. Börja om från början men det går liksom inte heller med Klara. Hon sover så mycket och däremellan är hon jättehuuuungrig!! Kram tillbaka!

   Radera
 8. Hoppas det snart blir mindre ångestfyllt o mer glädjefullt att amma! Jag kunde inte liggamma förrän min son var ett par månader. Fortfarande får han i sig mycket mer luft då än när jag sitter o håller honom ordentligt. Efter liggambing kräks han o rapar jättemkt så jag liggammar bara när jag är medvetslöst trött o inte orkar sitta :). Men jag tror det beror mkt på formen o storleken på ens rattar! Mina passar inte så bra, han får uppenbarligen dåligt tag i den positionen. Hoopas det ger sig för er! Annars blir det ju bra med ersättning också!

  SvaraRadera
 9. Du har fått mycket kloka kommentarer. Känner du att det inte fungerar för er med amningen så är det ju så. Vi hade också mycket problem med amningen. V fick inte tag i bröstet, jag hade spända bröst och inte optimala bröstvårtor (hihi, känns lite fånigt att skriva). Jag kämpade och slet med amningsnapp, hade stor ångest inför varje amning. Men till slut lärde han sig och jag kunde fasa ut amningsnappen. Amningen var inte mysig på riktigt förrän efter typ 4-5 månader för mig. Sen ville ungen aldrig sluta amma men vi avslutade vid 15 mån pga att han åt så dåligt och jag sov katastrofalt när han ibland sov med bröstet i munnen hela natten. I efterhand är jag visserligen glad att jag kämpade på, men samtidigt inser jag att det verkligen inte är en big deal. Det är en så kort tid i barnets liv och närhet får de ju ändå. Kram och ta hand om Anne också!

  SvaraRadera