Forskning i onödan

Igår kom en forskningsrapport. Den spottades ut hela dagen i SR och ekot. Den handlade om att snusning är skadligt för fostret i mammans mage. Det kan medföra andningsuppehåll för barnet när det sedan är fött och i värsta fall kan det orsaka plötslig spädbarnsdöd (PSD).

Som om det skulle vara en nyhet? Är det något egentligen vi behöver forska mera kring, att nikotin skadar ett barn? Att nikotin kan förorsaka andningsuppehåll. Att det är skadligt med nikotin. 

Det är väl redan klarlagt för länge sedan att det är skadligt eller?


Min fråga blir då. Varför forskas det inte istället om det som är mer svårbegripligt och komplicerat? Till exempel varför moderkakor blir för små och får igen-kalkade kärl?

6 kommentarer:

 1. Jag såg också det där på nyheterna igår. Tycker precis som du att det känns så himla onödigt..vem förstår inte att nikotin är skadligt för barn?

  Och ang moderkakor så borde det forskas mer kring det. Speciellt på kvinnor som levt sunt under graviditeten men ändå får igenkalkade moderkakor. Det måste ju finnas någon anledning till det.

  Kram!

  SvaraRadera
 2. TACK för ditt inlägg Maria!! Ja sannerligen konstigt att det läggs ned tid och pengar på något som är så självklart. Tack för din kommentar!! Värmer att det finns fler som tänker som jag!

  SvaraRadera
 3. Ja, jag tänkte "och vad var nyheten?" För visst borde det behövas forska på sådant som man inte kan förklara ännu.

  Kram!!

  SvaraRadera
 4. Kalkavlagringar i moderkakan kan väl knappast ha att göra med hur mycket mjölk man intagit under graviditeten? Det var nog den enda last jag hade under graviditeten.

  SvaraRadera
 5. Jag håller med dig, jag tänkte precis samma sak... Vilken överraskning att det även kunde vara skadligt att snusa när man är gravid... not... Det finns så mycket annat som är så mycket viktigare att forska om, folk vet att nikotin är farligt och de som fortsätter röka/snusa under graviditeten kommer inte att sluta för att det kommer ny forskning om det...

  SvaraRadera
 6. Hej
  Jag kan förklara varför det är viktigt: det vi vet sedan tidigare är att rökning är skadligt för barnet, inte att det är nikotinet som är det farliga i röken. I USA vill man nu behandla rökande gravida kvinnor med nikotinersättningspreparat för att hjälpa barnen, men denna studie visar att det inte hjälper då det är nikotinet som är det farliga. Så svaret är att vi inte alls vetat att nikotin är farligt, bara att rökning är det.
  MVH/Ronny (som är en av författarna till studien)

  SvaraRadera