Några funderingar

Tre saker funderar jag på just nu...
1. Vad betyder de där stationerna på E18 nära Oslo? Jag tänker att det kanske är vägskatt men som sagt jag åkte ju aldrig in i byn... Jag körde på jag... körde där det stod autopass... Kommer jag bli straffad nu?

2. Hur kommer det sig att man vill bygga räls för supersnabba tåg som ska ta oss ännu snabbare fram mellan Stockholm - Göteborg och Stockholm - Malmö när det fortfarande är så dyrt att åka vanliga tåg - vilken vanlig människa ska ha råd att åka dessa supersnabbtåg? Varför inte acceptera att det tar 4.25 timmar till Malmö från Stockholm och sänka priset istället?

3. Varför i hela världen ska CSN höja återbetalningsbeloppet per år för de stackars studenter som har studerat och som dessutom har t.ex. en alldeles för låg lön (sjuksköterskor) så de knappt kan betala tillbaka det där förbenade studiemedlet, för att kompensera för de stackars studenterna som har alldeles för lågt bidragsstöd så att de ska få 300 kr mer i mån?

Förundrad Anneutane som nu snart ska ikläda sig rollen som sjuksköterska igen. Denna gång på natten på en ortopedisk avdelning.

4 kommentarer:

 1. Kloka funderingar! Håller helt och hållet med dig om tågen och CSN. Vi går mer och mer mot ett elitsamhälle där endast de rika kommer att ha råd med snabbtåg och utbildning. Vad hände med välfärd för alla?

  SvaraRadera
 2. Håller med. Är vårt största problem att vi inte kommer fram tillräckligt snabbt eller är det att vi behöver prisvärda alternativ till bilismen om man nu är intresserad av att värna om miljön men det kanske man inte är, det verkar inte så i alla fall. Som det är nu så är det ju billigare att åka bil. Och när det gäller studielån så undrar man ibland om man ska straffas för att man utbildat sig.

  SvaraRadera
 3. tänkte på det där med studenterna som får mer i plånboken- det är faktiskt på tiden! men finansieringen av höjningen är märklig!!! speciellt med tanke på att nästan alltihop de nya studenterna får är i lånform. Läste att ca 40kr var ökat bidrag. Resten är lån. TACK för att man får låna mer liksom. Fast jag är iofs inte student längre så jag dras också med sjuka återbetalningar trots att jag är arbetslös. Jippi!

  SvaraRadera
 4. Ja, det kan verkligen kännas så ibland att man straffas för att man utbildat sig... Särskilt när det är så att vissa andra som inte alls har någon akademisk utbildning tjänar 5000 kr mer än en själv i ingångslön...det är så många saker som får mig att känna mig uppgiven när det gäller Sveriges sociala skyddsnät och politik. Det är då det gäller att gå ut i skogen och släppa de bistra tankarna en stund...

  SvaraRadera