Bälling

Bälling, Bälling, Bälling säger hon och nickar när jag säger att vi ska sätta på pyjamasen först. Inne på toaletten får jag borsta hennes tänder om jag frågar om de kan skratta först. Då öppnar hon munnen och skrattar - så där lite konstgjort - Ha Ha med en liten raspig stämma och vips så kan jag borsta hennes tänder. Jag frågar om jag får titta i hennes mun och se om hon är på väg att få en tand. Då tittar hon först upp i taket och låter mig se lite grann men sen stänger hon snabbt igen munnen.

När hon suttit på toa säger hon pädig. Hon byter konsekvent ut alla f mot p och v mot b. Hon byter även ut k mot t så när hon säger komma så blir det således tomma. Hon kan säga en del två-ordsmeningar och faktiskt någon mening med hela tre ord i. Hon säger "sitta där" och pekar uppfordrande åt oss när hon antingen vill att vi sitter på en speciell plats eller som ikväll att hon ville sitta i mitt knä och äta tin (clementin). Hon säger "månen himlen" "där borta" "på dig" (betyder på mig) "tlänning på sig" Hon kan säga blomma och pin vilket betyder fin förstås. När pappa ringer på kvällen och ska säga godnatt så säger hon "natt" och vill ta på skärmen där pappas ansikte syns och sen pussar hon honom. När jag tidigare ikväll sa att blommorna behöver vattnas så gick hon in i köket och öppnade skåpet där flaskorna finns som vi använder till vattning och kom genast med dem till mig. Jag ger henne välling och efter hon druckit ur så säger hon mer och det är inte så ofta hon vill ha mer så jag går och gör mer. Den blir lite varm och då säger jag till henne att hon ska smaka och säga om hon tycker den är för varm då ruskar hon snabbt på huvudet och säger "nää". Hon vill att jag går och svalkar ned den. Hon nickar med huvudet när jag säger jag ska göra det och sen blir hon nöjd. Hon säger till mig upprepade gånger Inrid, Inrid, Inrid och jag förstår först inget men inser sen att det är ju Ingrid hon säger. Vilket betyder att hon vill jag ska läsa sagan om Ingrid. Hon är nöjd när hon får titta på fullmånen och lägger sig sen till rätta. Hon smeker mig på kinden och kramar och pussar mig. Pillar mig ganska hårt på min örsnibb (första gången hon gör så ikväll) sen börjar hon färdas mot sömnens rike. Min älskade älskade lilla underbara kloka unge.

Imorgon får barnen vara utklädda på förskolan och jag funderade ett tag på vad vi har hemma som hon skulle kunna klä ut sig i. Jag kom på att hon har den fina rosa/vita kanindräkten hon fått av Elida i Göteborg. Den hade hennes dotter när hon var i Klaras ålder. Jag frågade henne om hon ville prova den och det ville hon. Hon nickade så övertygat. Därefter frågade jag om hon ville att jag skulle rita små morrhår på henne näsa och det ville hon med. Vi gick in i badrummet och rotade bland mammas smink. En kajalpenna fick funka. Jag lyckades få dit två små streck på varsin sida av nosen innan hon ville ge sig ned från pallen. Hon springer fram till spegeln och ser de ditmålade strecken och skrattar förtjust och pussar på sin egen spegelbild!

5 kommentarer:

 1. Åååå, visst är det mysigt när de börjar prata? Neo är ju lite äldre, 3 år i december, och håller nu låda dagarna i ända. Han har så mycket att berätta! I början gick det väldigt trögt med talet, men när han väl började kunde han nästan inte sluta. Det bara forsar ord ur honom, helt makalöst hur fort de lär sig! Vi var nyss på 2½ årskontroll på BVC. Då ska de tydligen kunna säga typ tvåordsmeningar. Det första Neo sa när han kom in var "Har du någon studsboll" (fick studsboll när Noah var på 5½-årsvaccination i somras)... På Neos språk sätts bokstaven "l" ganska ofta efter ord som slutar på -e. T.ex. pinnel - som dock både kan vara pinne och spindel (s i början av ord är svårt). Så sött! Just nu är det viktigt att tala om hur mycket man tycker om varandra. "jättejättejättejättejättejättemycket".

  Ta hand om er! Kramisar!!!

  SvaraRadera
 2. Härligt med uppdatering från dig/er!Fin dottern blev i kanindräkten från fina Elida kul att Eliana haft den innan.Allt gott sköt om er.

  SvaraRadera
 3. Hej Anne. Vet inte om du kommer se den här kommentaren, men jag skriver ändå. Jag är en "ivf-tjej" som för flera år sedan följde din blogg. Minns hur fruktansvärt jag tyckte det var när erat efterlängtade och älskade barn dog i magen. Tänkte att sådant får bara inte hända! Anledningen att jag skriver till dig nu är att det precis hänt min syster, och allt känns som en mardröm! Han dog i magen och föddes för 2 veckor sedan, i vecka 35. Hur kan man trösta när något sådant händer? Hur kan vi på bästa sätt finnas där och hjälpa och stötta min syster? Kram/N

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej N! Jag ser alla kommentarer här på bloggen fortfarande även om jag inte skriver något längre. Det finns många bra saker du/ni kan göra för din syster. En sak är att finnas där och gärna kanske bjuda hem de på mat och låta dem sova över hos er eller komma hem till dem med mat lite då och då. Låta dem berätta sin upplevelse och be att få se bilder på barnet och be henne berätta om förlossningen. Det kan ju bli mycket gråt men det är oerhört viktigt att det får finnas och att stå kvar i det och bara låta tårarna rinna. Krama om. Fråga kanske efter en stund vad hon behöver just nu? Kanske en promenad eller bara sitta i soffan en stund och prata om någon "vanligt". Det är några saker jag tänker på som kan vara bra. Fråga gärna mer om du vill!! Kramar från mig

   Radera
  2. Hej, och tack för att du svarat!

   Det har nu gått 4 veckor sen det fruktansvärda hände. Vi besökte dem på BB och den lilla killen var helt underbar. Så perfekt. Vi har även tittat på mycket bilder på honom. Min syster har spenderat mycket tid hos mig och hos sin mamma när hennes sambo arbetat. Jag tycker hon är så duktig, hon handlar och försöker aktivera sig lite fast hon tycker att det är så tungt ibland att det känns som att hon ska dö. Hon beskriver tomheten som förlamande.

   Radera