En len sommarvind - Fina Tussesyster

Vi har mycket för oss och samtidigt så försöker jag verkligen ägna all min uppmärksamhet till Klara när hon behöver det. Krister håller på att renovera huset och snart kommer en hel vägg att tilläggsisoleras och det kommer göra att vår kall-trapp inte kommer vara lika kall i vinter!

Dessutom ska vi bygga diskrum nere och städskåp så vi kan köra igång verksamheten ordentligt nästa år igen.

Jag tar ut så få föräldradagar som jag kan just nu och tack och lov fungerar det skapligt i och med att Krister har en del jobb nu. Jag vill kunna vara hemma så länge som möjligt med Klara.
Grejen är den att hon har både Krister och mig hos sig hela dagarna. Vilka bebisar har det så?

Idag har hon suttit en kort stund med oss vid matbordet i en madrasserad barnstol. Hon är stark i nacken och superduktig att lyfta huvudet när hon ligger på mage, så vi testade och det gick bra en stund. Hon sa ifrån när hon inte orkade mer. 

Vi har fått in många rutiner. Varje morgon vaknar hon runt 7 och vill äta. Efter maten myser vi i sängen en stund, läser lite böcker och sjunger lite och sen vill hon sova igen och oftast somnar vi om alla tre till 9 igen. Jag behöver sova mycket. Jag är nämligen fortfarande väldigt utmattad och vissa dagar är det knappt jag orkar ta mig upp för trappen. Vid 9 går vi upp och äter frukost och hon vill ha sitt andra mål mat runt 11. Fram tills dess leker vi och sjunger mycket i köket på en filt på golvet. Därefter börjar dagen mer på allvar för mig med. Runt 12-13 vill hon sova några timmar tills det är dags att äta igen. Under den sovpausen hinner jag göra lite grejer som står på agendan. Hon är ju en mycket självständig tjej så när jag behöver göra saker och hon är vaken, så är hon med på ett eller annat sätt. Hon gillar dock inte att sitta i ergoselen så mycket. Jag försöker vänja henne vid det.

Häromdagen fick Klara jättefina kläder från Umeå, från en bloggläsare som jag faktiskt har träffat i verkligheten en gång med!! STORT TACK för kläderna! Hon passar jättebra i dem, särskilt de randiga byxorna!

Varje dag säger jag till Klara att det är en ny dag och så hittar jag på en visa om den nya dagen om vad som kan hända och att allt är möjligt. Jag hittar förövrigt på många visor och ibland använder jag kända melodier och hittar på visor men både jag och Krister sjunger mycket Astrid Lindgren-sånger för henne då det blir bra övning med till vårt kommande program!

Hon är verkligen en solstråle, vår kära unge. Ibland kallar jag henne för fina Tussesyster, för det låter så gulligt. Hon är som en len sommarvind, vacker, varm och kärleksfull. Alldeles full av kärlek och när jag tittar på henne så känner jag mig så enormt lyckligt lottad! På kvällen när vi lägger henne så ler hon och vänder sig sedan lite på sidan för att somna. Vi säger en ramsa: "Sovgott fina Klara, sovgott" sen går vi ut och i 95 % av gångerna somnar hon efter max 5 minuter. Vi byter på henne en gång under natten för att hon ska kunna sova längre på morgonen och det fungerar finfint! Även då vaknar hon och ler!! Mitt i natten. Ibland brukar jag säga till henne att hon inte behöver le, så när hon är trött då ser hon alldeles nollställd ut och somnar tillslut utan varken ett ord eller leende.  Det är skönt. Det där okonstlade. Så oerhört skönt.

Tillägg: Läste just en mycket olustig artikel om att låta barnet somna själv, den så kallade 5-minmetoden.  Artikelförfattaren skriver om barn som far illa och som får skrika sig till söms och så gör inte vi, kan jag upplysa er läsare om. Klara är glad när vi lägger ned henne och fortsätter att vara det tills hon somnar. Om hon skriker så tar vi upp henne och tröstar henne. Att göra så som hon skriver om i artikeln har jag svårt att tro att någon gör. Det hon gör i artikeln är att dra fram det värsta och dessutom verkar det inte som att hon har mycket kunskap om hur det kan gå till på ett bra sätt utan hon väljer att svartmåla det hela, dra alla över en kam och vinklar det hela till en grotesk metod. Här är länken till artikeln: http://www.expressen.se/kultur/fem-minuter-av-grymhet/ 
Jag menar, om barnet gråter när det ska sova är det oftast något som är fel? Fast ibland kan det nog vara så att föräldrar håller på med sina barn för mycket också. Eller så har barnet en personlighet som gör att de är i mycket stort behov av att bli sedda och få närhet. Det finns ju de som håller på och nattar sina barn i flera timmar. Det mönstret jobbar vi för att inte hamna i.  Vi vill att Klara ska känna sig trygg och ha känsla av att det är ok att vara med sig själv och somna. 

Imorgon ska jag gå och ta prov för prolaktinvärdet. Jag har nämligen fortfarande bröstmjölk i det ena bröstet och jag har ju haft förhöjt prolaktinvärde tidigare så förmodligen har jag det nu med. Ett av symtomen är: låg vitalitet. Kanske är det en del av förklaringen till min utmattning?

7 kommentarer:

 1. Fantastiskt kul att få en inblick i er vardag! Klara verkar vara en riktig guldklimp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja - hon är väl ingen mer guldklimp än vad era guldklimpar är :-D Men hon är en riktig glad tjej och det är häftigt!

   Radera
 2. Vilken jättefin bild, helt underbar tjej!

  Skulle aldrig låta min bebis ligga och skrika, instinktivt vill man ju trösta..
  Hörde dock om några som till och med kört skrikmetoden på ett litet spädbarn som de just fått hem från neontalen.. Man vill inte tro det är sant, men det finns ju folk till allt :(

  Så kul läsa om Klara, att ni har det bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. TACK!!

   Oj, det låter ju som att de föräldrarna hade behövt stöd på något sätt.

   Nej, vi försöker vara lyhörd inför Klaras olika skrik. Förtvivlansskrik är svårt att missa och då är det bara närhet som gäller fast oftast är det mat hon vill han när hon skriker ihållande!

   Radera
 3. Vårt första barn var alltid lätt och glad att lägga. Vårt andra skrek sig till sömns i 8 mån vad vi än gjorde... trots vyssjande och allt man tänkas kan. Nu är hen dock glad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det ska gudarna veta att det finns inte bara en enkel väg att gå. Alla är olika och det är inte bara att göra på ett sätt så är det löst. Kram!!

   Radera
 4. Jag tror tyvärr inte att hon överdriver. Jag har svårt att tro att det finns något bra med metoden. Det som är läskigt med den här metoden är att den rekommenderas på BVC. Det är inte en metod för barnen, utan för föräldrarna. Barnen ska somna själv för att de ska få egentid och "slippa" lägga barn i timmar. En läggning som "fungerar" brukar inte kräva några metoder..
  Klara verkar ju vara nöjd med att somna själv så då är hon trygg i att ni kommer om hon behöver er. Men metoden går ut på att låta barnen "lära sig" att trösta sig själv. Att inte få gehör för sina signaler. Psykologer tvistar starkt om denna metod då man ser på vissa barn att de får "störningar" i sitt signalsystem även i andra lägen. Jag är en av dem som lagt barn i en timme, eller två. I perioder. Jag har varit så trött, förbannad, irriterad uppgiven men jag skulle aldrig lämna mitt ledsna barn i en spjälsäng. Som hysteriskt skriker efter mig. Aldrig. Inte ens i 5 minuter.

  Men på en mer glad not, va mysigt det är att få en inblick i er vardag! Klara verkar hur mysig som helst. Mina killar är 2,5 och 4 och jag saknar bebistiden till och från. ;) Kram på dig

  SvaraRadera