Tre månader

Klara då, tänker ni säkert. Det är kanske henne ni väl läsa om?

I torsdags blev Klara 3 månader. Vår fina underbara, tålmodiga och lekfulla dotter. Hon är på alla sätt och vis ett mycket lättsamt barn får jag säga. Nu senaste nätterna har hon ätit ca 21 på kvällen och sedan sovit hela natten till 6.30. Då är hon väldigt vaken och mycket lekfull och vi ligger oftast på en filt i vårt vardagsrum och leker, tittar i böcker och sjunger. Hon pratar mycket. Säger mycket aaahhh i olika tonarter och variationer. När jag sjunger så blir hon helt exalterad och sjunger nästan med verkar det som. Det är fantastiskt att få vara så nära henne och ha dessa stunder när vi följer varandras ansiktsmimik och bara improviserar med olika sånger, ramsor och ljud. Efter en timme ungefär när klockan är 07.30 så vill hon sova igen och ibland går jag och lägger mig själv då också vilket har resulterat i att jag vaknat runt 11 och har sedan varit som en zombie resten av dagen. Idag gjorde jag nämligen annorlunda! Jag stannade kvar uppe och skrev på morgonen när Klara och Krister sov. Det var väldigt skönt och det resulterade i att jag inte blev lika segt segt trött under dagen.

Det verkar som det finns någon gräns i mig - sömngräns eller att sömncykeln blir rubbad om man somnar om efter att ha varit vaken en timme drygt. Det finns ju forskning om det där... Jag behöver ju sova fler timmar för jag går ju inte och lägger mig kl 21 när Klara gör det förstås. Men det känns som att kroppen mår bättre av att gå upp kl 06.30 än kl 11...

Flera positiva saker inträffade. Bland annat gjorde jag mitt träningsprogram. Jag följer  en bok av Olga Rönnberg som heter "Träning för nyblivna mammor" och det behövs verkligen. Jag är helt försvagad i hela sätesregionen och i benen. Nu i morse började övningarna i steg 1 äntligen kännas något sånär möjliga att göra. Men jag har inte gjort dessa övningar varannan dag som det står i programmet. Vissa dagar är jag fortfarande förlamande trött och det kan till stor del ha att göra med huset vi bor i och alla krav som hela tiden strömmar över mig som har med huset att göra. Blodproverna jag tog var helt felfria allihopa! Vet ni förresten att man inte ska göra situps efter man varit gravid? Det visste inte jag förrän jag läst Olgas bok. Det har att göra med muskeldelningen som blir i magen och gör man situps så går inte muskeldelningen ihop. Man ska istället ägna sig åt statisk träning där man drar in naveln mot ryggraden.

Jag har fortfarande inte skrivit ned någon förlossningsberättelse. Det känns som att det skulle bli så kort. Det verkar som att jag lätt skulle kunna sammanfatta den till några rader. Men vi får se, kanske kommer massor av ord när jag väl börjar skriva? 
9 kommentarer:

 1. Hur har det gått med Klaras smultronmärke? Kommer hon få medicin?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johanna! vi var till doktorn i torsdags och hon kollade upp ögat och det runtomkring och det var inget som var problem. Vi fick en återbesökstid om två månader. Hon kommer inte få medicin i nuläget men jag tycker ju att om den blir större så bör hon nog få det. Det är ju inte helt riskfritt med medicin heller då det är betablockerare de får.

   Ska titta in på din blogg nästa gång jag har en bloggkväll. Kram!

   Radera
 2. Fina Anne, och fina Klara! Visst är det jättehärligt när man börjar kunna GÖRA mer med sina små! Sedan är det så svårt att kapa banden, även om barnen är flygfärdiga... Min lilla Neo börjar på förskolan i höst, och jag känner mig fortfarande naken om jag lämnar honom i mer än 2 timmar. Blir orolig och rastlös, även om det är min man han är hos.

  Olga Rönnbergs bok - har jag inte läst och heller inte använt, men jag skulle ändå vilja höja ett varningens finger för den. Hon rekommenderar nämligen att man ska göra "plankan" ganska tidigt efter att man har fött barn. MEN DET SKA MAN INTE! Magmusklerna är alldeles för otränade för en sådan tung övning, och den separation man har mellan dem riskerar att inte läka. Kolla istället på appen "mammamage", och hemsidan mammamage.se, där en naprapat specialiserad på just magar efter graviditet och förlossning, berättar hur du ska träna och varför.

  Kramisar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du upplyste mig om det! Det stämmer nog att plankan är lite för tung så då hoppar jag över den. Jag tycker hennes övningar är bra annars och jag kompletterar dem med övningar vi fick i föräldragruppen av en sjukgymnast där. Mammamage verkar bra men nu har ju kommit in i de här övningarna så jag ska inte splittra upp mig mer än vad jag är :-) Jag kan tänka mig det är svårt att skilja sig från sin lilla älskling. Oj oj... ser inte fram emot den dagen. Kram!

   Radera
 3. Hej! Härligt att höra att Klara mår så bra!
  Vill också rekommendera appen "mammamage". Den är pedagogisk och bra. Orkar dock inte följa den så ofta för Lillebrors nattsömn ser definitivt inte ut som lilla Klaras... Du är nu officiellt en sån där mamma vi andra är avundsjuka på;-)
  Kram K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon vaknar ju på nätterna det gör hon ibland, inatt ville hon ha mat kl 2 men hon somnar om fort. Så visst kan tänka mig man kan bli avundsjuk på att det är så lätt att få henne att sova. Vad gör din lilla plutt på nätterna? Vill han äta hela tiden, eller gråter han och inte kommer till ro?
   Kram till dig!

   Radera
  2. Äsch, ska egentligen inte klaga. Han har nu, snart fem månader, börjat nöja sig med ett eller två mål per natt. Problemet är mest att min egen sömn inte hängt med utan vaknar fortfarande varje eller varannan timme som när han var mindre. Har hört att det kan ta ett tag innan man börjar sova "som folk" igen. Kram

   Radera
 4. Snälla Anne nu när Flingan blivit Klara och ca 5 månader kan du väl berätta lite för oss som är medlemmar i din "fanclub". Hur fungera ni alla tre i vardagen

  SvaraRadera
 5. Nu när Flingan blivit Klara, hur fungerar era vardagar? Du kan väl berätta lite för oss som är medlemmar i din fanclub! Kram Evs

  SvaraRadera